Clubs missen emancipatieslag in vrouwenvoetbal

De revelatie van WomensEuro2017 was natuurlijk Jackie (spreek uit: Sjakkie) Groenen. Ten opzichte van het succesvolle EK in 2009 is dat uit emancipatoir oogpunt pure winst. Toen was Anouk Hoogendijk de grote publiekslieveling, voornamelijk om haar uiterlijk.

Ook Groenen heeft haar populariteit deels te danken aan haar frisse verschijning, maar nog veel meer aan haar techniek en creatieve spel. Er heeft kortom een verschuiving plaatsgevonden in de wijze waarop voetballende vrouwen beoordeeld worden. We zijn er nog niet, maar we gaan vooruit.

Stefan Vingerhoets

Het clubvoetbal loopt nog een aantal stappen achter. Niet alleen is er nauwelijks aandacht voor van het publiek, ook de clubs zelf moeten nog leren om hun vrouwelijke werknemers voor vol aan te zien. Dit bleek toen Kika van Es in haar tijd bij PSV een relatie kreeg met teammanager Stefan Vingerhoets.

Zoals bekend zijn relaties op de werkvloer een sluimerend gevaar in een groepsproces en daarmee voor succes. In het bedrijfsleven is het in een dergelijk geval gebruikelijk om de laagst geplaatste werknemer te ontslaan. Helaas is dit meestal, maar niet altijd, de vrouw, waardoor zij alle last krijgt voor een gezamenlijke lust.

Kika van Es

Toen Kika en Stefan verliefd werden bleek de patriarchale sfeer bij PSV. De clubleiding gaf Kika te verstaan dat zij naar een andere club uit moest kijken. In een interview met Trouw sprak zij eufemistisch van een gebrek aan vertrouwen, maar weekblad Weekend schuwt de waarheid niet: Kika moest opstappen vanwege haar relatie met Stefan. PSV nam liever afscheid van een basisspeelster van Oranje dan van een teammanager die weliswaar zijn werk prima deed, maar natuurlijk inwisselbaar was.

Gelukkig hebben de twee hun geluk hierdoor niet laten verpesten. Kika vond onderdak bij Achilles ’29 en werd vorige week Europees kampioen. Stefan werkt nog altijd bij PSV en is apetrots op zijn vriendin.

Het is dezer dagen hosanna in vrouwenvoetballand, maar we moeten ervoor waken dat de successen niet de structurele misstanden verbloemen. Dit is niet de boodschap waar het grote publieke op wacht, maar juist dit moment moet aangegrepen worden om gelijkheid in alle geledingen van de voetballerij te bewerkstelligen.

Een reactie op “Clubs missen emancipatieslag in vrouwenvoetbal

  1. De 9 – 0 nederlaag van het huidige damesteam van PSV tegen Bayern Munchen deed mij nog eens denken aan het huidige PSV beleid van de vrouwenvoetbaltak tov de mannen. Bayern Munchen is weliswaar kapitaalkrachtiger dan PSV, maar dan nog vind ik het niet meer van deze tijd om het vrouwenvoetbal als ‘n bijwagen te beschouwen en daar niet meer geld voor beschikbaar te stellen. Het feit hoe men destijds is omgegaan met speelster international Kika van Es verdient geen schoonheidsprijs, sterker nog, men moet zich schamen! Na alles wat ze heeft meegemaakt na bijna doormidden geschopt te zijn, te moeten verdwijnen na ontdekt te hebben dat er ‘n liefdesrelatie ontstond met de teammanager, heb ik altijd glashard en belachelijk gevonden, beleid PSV onwaardig. Als het nu om ‘n relatie ging met de trainersstaf, maar met de materiaalman! In mijn beleving gaat het om de prestaties op het veld en het functioneren van de teammanager. Helaas blijken prive bijzaken kennelijk belangrijker dan prestaties en waardig met elkaar omgaan. Ik hoop van harte dat PSV gaat inzien dat vrouwenvoetbal ook financiele steun verdient en het niet meer dan normaal is dat deze snelstgroeiende sport serieus wordt genomen. Ook voor de uitstraling van de club zou dat ten goede komen. Ook wil ik nog vermelden dat de KNVB in gebreke blijft, zo lang men geen verplichting oplegt aan eredivisieclubs om ‘n vrouwenteam te formeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.