Lady Kick: het verdriet van Olga de Haas

Bij de derde editie van Lady Kick gebeurde er iets bijzonders. Op bezoek bij Volewijckers-speler Gerard Schoonewille en zijn vrouw Olga ontdekt verslaggever Koos de Boer dat het eenvoudige format van Lady Kick te weinig recht doet aan het bijzondere verhaal van deze spelersvrouw.

Uiteraard worden de standaardvragen gesteld (zij leest Tolstoi, hij de sportkranten; zij houdt van paella en slakken, hij van boerenkool met worst), maar er zit meer in. De Boer besluit een artikel te schrijven over de werelden waarin de twee leven en zet hiermee opnieuw een kleine stap in de emancipatie van de voetbalshowbizzjournalistiek.

Olga de Haas is professioneel ballerina. Op het oog lijkt zij uit een heel andere wereld te komen dan manlief Gerard, maar dit valt heel erg mee, verzekert Olga de lezers van Kick. Zij vindt voetballers ook artiesten. Training, spanning, emotie, concentratie, emotie, vreugde en teleurstelling: zowel voetballers als dansers hebben ermee te maken. Ballet is meer dan alleen beweging: er is houding, allure en persoonlijkheid. Sommige voetballers hebben dat ook. Ze bewondert Jan van Beveren en noemt hem een panter. Cruijff krijgt van Olga zelfs het predicaat “Nurejev van het voetbal”. Neeskens en Krol vindt zij ook mooie mannen, maar niemand kan tippen aan Gerard. Hij heeft mooie benen, is uniek en komt altijd met onverwachte dingen. Je weet nooit hoe hij reageert en dat boeit haar geweldig.

De lezers van Kick hadden destijds niet de kennis die wij nu hebben. Na een halfjaar huwelijk zouden de twee scheiden en weer een paar jaar later, op 5 december 1978, zou Olga overlijden. Dit jaar verscheen de biografie van Olga de Haas: Morgen dans ik weer, geschreven door Opzij-journaliste Femke van Wiggen, waarin haar verdrietige verhaal uit de doeken wordt gedaan.

Frank Kramer, boezemvriend van Gerard Schoonewille
Frank Kramer, boezemvriend van Gerard Schoonewille

De status van Olga in de danswereld was veel groter dan die van Gerard in de voetbalwereld. Is het dan juister om Gerard een balletman te noemen in plaats van Olga een voetbalvrouw? Nee, het beste is om überhaupt niemand in hokjes te plaatsen en te spreken van twee mensen die van elkaar hielden maar wier liefde geen standhield.

Uit de biografie van Olga leren we dat hun liefde nochtans mooi begon. Als Gerard een kop koffie drinkt op het Leidseplein wordt hij door Olga’s hondje Ouchi in zijn been gebeten. In het opstootje dat hierop ontstaat, ontvlamt het vuur bij de twee. Olga, die valt op wat we tegenwoordig “foute mannen” zouden noemen, bezwijkt voor zijn branie en onbeholpen charme. Al snel trouwen de twee, waarbij het feest uiteraard wordt gevierd in het restaurant van Sjaak Swart in de Jaap Edenhal.

Gerard gedraagt zich goed in het huwelijk. Hij is echter onmachtig om Olga te helpen bij haar grote problemen. Ze worstelt al jaren met de grote druk die het bestaan als ballerina met zich meebrengt. Ze ontwikkelt een eetstoornis en een alcoholverslaving die haar fysieke toestand niet ten goede komen. Ze takelt snel af en al lukt het haar lange tijd om haar tanende danscapaciteiten te verbloemen met haar persoonlijkheid, ze is al lang niet meer de grote danseres van weleer. Om te vergeten stort ze zich in het nachtleven. Gerard moet machteloos toezien hoe Olga zichzelf in deze spiraal kapotmaakt.

De liefde verdwijnt uit hun huwelijk en nu worden de grote verschillen, die in Kick nog als interessant fenomeen werden uitgelegd, een onoverkomelijk probleem. Frank Kramer, de boezemvriend van Gerard, ziet hoeveel pijn Olga lijdt en had al eerder dan de echtelieden gezien dat er in de liefde geen toekomst zit.

Het duurt niet lang voor het huwelijk definitief spaak loopt. Nota bene via Gerard leert Olga wielerarts Geert Simons kennen. Ook hij is niet de betrouwbare liefdevolle man die Olga nodig heeft. Kwatongen beweren dat hij Olga op de been houdt met de doping die hij ook zijn pupillen toedient.

Gerard Schoonewille tegenwoordig
Gerard Schoonewille in 2014

Deze liefde is helaas evenmin een lang leven beschoren. Olga lijkt hierna in de persoon van buurman Frank eindelijk de ware liefde te hebben gevonden, wanneer er levercirrose bij haar wordt geconstateerd. Op 5 september 1978 overlijdt Olga, 33 jaar oud. Henk van der Meijden, die ook voorstellingen produceerde waarin Olga speelde, schrijft zijn zoveelste sensatiebeluste artikel in de Telegraaf. Zo eindigt het treurige leven van Lady Kick Olga de Haas, nauwelijks vier jaar na de mooie publicatie in Kick.

Gerard Schoonewille heeft zijn belofte nooit kunnen waarmaken. In 1974 haalde hij het nieuws toen hij met na een vechtpartij met een ploeggenoot een gebroken pols opliep. Hij speelde een seizoen bij Ajax, maar had te weinig discipline om echt door te breken. Na de scheiding van Olga heeft hij de luwte opgezocht. Tegenwoordig woont hij met zijn nieuwe liefde Hannelore in Koblenz, waar hij jeugdtrainer is bij de plaatselijke voetbalvereniging.

Een reactie op “Lady Kick: het verdriet van Olga de Haas

  1. Ik heb Olga zeer goed gekend.Zij was vaak te vinden bij Cafe Nortman waar veel bekende mensen uit de show en muziek wereld al om 6 uur smorgens terecht koden(mimi kok.andre hazes.donald jones henk van mokum johñy kraaikamp rudy lubbers)en nog veel meer van toendertijd bekende nederlanders.Olg was vaak aanwezig en viel op door haar vriendelijkheid en eenvoud.Zo ging ik ook met haar naar schiphol om mijn broer op te halen die achter de bar bij nortman stond.Bij de aankomsthal moest ik haar boven het publiek optillen zodat zij naar pommy kon roepen.Zij was een lieverd en iedereen hield van haar.Ik zal haar in elk geval nooit vergeten.En zolang zij niet vergeten word leef zij voort.Gr Alfred Karels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.