Lady Kick: de barre tocht van Wanda van Dijk

Op 22 oktober 1973 verscheen Wanda van Dijk op de achterkant van Kick. Ze lacht breeduit en daar heeft ze alle reden toe. Omdat haar man Dick in Nice speelt, geniet ze elke dag van de Zuid-Franse zon. Het leven lacht haar toe.

Het leven van Wanda van Dijk zal een andere wending nemen. Jean Nelissen was, toen beiden nog in leven waren, bevriend met Dick van Dijk en onthulde ooit voor Hard Gras het verhaal van Wanda. Het is een mooi verhaal, maar toont ook aan dat het leven van een voetbalvrouw in de jaren 70 niet alleen maar rozengeur en maneschijn was. Dat het leven van een voetbalvrouw in die tijden überhaupt veel zwaarder was, mag bekend zijn bij lezers van FC Boulevard.

Een jaar nadat Wanda zo onbezorgd in de camera lachte, zou Dick bij Murcia in Spanje spelen. Nog maar 29 was hij, maar hij verloor zijn plezier in het voetbal. Hij liet zijn contract ontbinden en wist er een goede afkoopsom uit te slepen. Het bedrag werd buiten de boeken gehouden en Dick kreeg het contant overhandigd.

Dick en Wanda stonden nu voor een probleem. Zij wilden terugkeren naar hun geliefde Zuid-Frankrijk, maar zaten met een enorme berg contant geld opgescheept. Er was maar één oplossing: zelf het geld van Spanje naar Frankrijk smokkelen.

Zo kon het gebeuren dat Dick en Wanda in de zomer van 1975 te voet de Pyreneeën over trokken, ruim 2000 jaar nadat Hannibal met een groep olifanten de Alpen overstak. Hoewel dit geen overbodige luxe was geweest, beschikte het duo niet over een olifant om de loodzware sporttassen, gevuld met bankbiljetten, te dragen.

De huidige generatie voetbalvrouwen zal zich dit moeilijk kunnen inbeelden. Met hun creditcards leiden zij een zorgeloos bestaan waarin ze niet hoeven na te denken over hoe hard hun mannen voor dat geld hebben moeten werken. Wanda wist dat donders goed. Zij kende de waarde van geld na die loodzware tocht door het onherbergzame gebergte, angstig om door overijverige douaniers gesnapt te worden.

Na de dood van haar man kende Wanda opnieuw economisch zware tijden, die ze gelukkig doorstond met de hulp van de voetbalvrienden van haar man. Een benefietwedstrijd bracht honderdduizend gulden op en oud-scheidsrechter Frans Derks hielp haar met het voortzetten van de onroerendgoedhandel in Zuid-Frankrijk. Inmiddels is helaas ook zij inmiddels overleden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.