Fotostudio Roddle: de Maradona van VV Riel

Bovenstaande foto is genomen tijdens de openingswedstrijd van het WK van 1982 door Steve Powell. We zien Maradona op de rug en zes Belgen lijken angstig naar hem te kijken, zich wanhopig afvragend hoe ze hem af kunnen stoppen.

In Fotostudio De Jong heeft Wilfried de Jong mooi het verhaal achter deze foto verteld. De Belgen vormden een moment eerder een muur bij een vrije trap van de Argentijnen. Een moment later verspeelt Maradona de bal. Het beeld van de onstuitbare Maradona is bedrieglijk en dat van de machteloze Belgen evenzeer. Franky Vercauteren had hem in zijn zak deze wedstrijd en België won met 1-0 danzij een doelpunt van Vandenbergh.

Dit doet overigens niets af aan de schoonheid van deze foto. Integendeel. De foto vertelt een eigen verhaal en heeft een inherente schoonheid. De foto is hier niet simpelweg het kleine broertje van het bewegend beeld. Ze is een kunstvorm, meer dan een journalistiek medium. De kennis van de werkelijkheid verstoort, bij mij in elk geval, wel tot op zekere hoogte de schoonheid van de foto.

Deze week dook er een soortgelijke foto op, met Jackie Groenen in de rol van Maradona. We zien een jeugdige Jackie in het shirt van VV Riel het opnemen tegen VV DESK. Zelfverzekerd dribbelt ze af op een geel-blauwe muur van opgeschoten jongens, die ondanks hun fysieke overwicht onmachtig lijken te zijn tegen zoveel techniek. De tweede jongen van rechts spert zijn mond open van angst. De derde van links, in duel met een ploeggenoot van Jackie, lijkt zelfs op de vlucht te willen slaan.

Althans, dat is het verhaal dat de foto vertelt. Het kleine meisje dat het opneemt tegen de grote jongens. De techniek die wint van fysieke kracht, zoals we dat graag zien in Nederland. Bovendien bevestigt de foto onze kennis. We weten wie van de gefotografeerde spelers later een ster werd. We weten dat Jackie Groenen jaren later het EK zou winnen, zoals Maradona vier jaar na zijn foto het WK zou winnen.

Maar hoe verliep deze wedstrijd? Is de jongen rechts met twee passen van zijn lange benen bij Jackie om haar soeverein de bal te ontnemen? Wint VV DESK (Door Eendracht Sterk Kaatsheuvel) deze wedstrijd met twee vingers in de neus?

We weten het niet en misschien moet dat maar zo blijven. Van deze wedstrijd bestaan geen beelden die onze perceptie kunnen verpesten, geen werkelijkheid die de kunst overschaduwt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.