De vriendschap van Truus en Willem

Het totale-mens-principe van Louis van Gaal bracht hem soms in een lastig parket. Hij kende zijn spelers en hun naasten ook persoonlijk goed. Soms wist hij dat een van zijn spelers vreemdging en sprak hij de echtgenoot van de speler in kwestie. In zijn biografie ‘Louis van Gaal, biografie en visie’ legt hij uit welke ingewikkelde afwegingen hij dan maakt.

Er is een voetbaltechnische overweging. Wat heeft het voor invloed op het spel van de speler als hij het geheim vertelt? Wordt de boodschapper, Louis zelf dus, iets kwalijk genomen en wordt daarmee de relatie speler-coach beschadigd, of, minstens zo belangrijk, de relatie spelersvrouw-coach?

In de visie van Louis gaat de mens altijd voor en zij er belangrijkere zaken dan voetbal. Dat wil uiteraard niet zeggen dat het geheim naar buiten brengen altijd de beste handeling is. Louis volgt hierin zijn gevoel en bekijkt per geval wat, uit menselijk en voetbaltechnisch oogpunt, het juiste is om te doen.

Heel wat rechtlijniger is Willem van Hanegem. Toen hij er eens achter kwam dat een van zijn spelers vreemdging, gooide hij hem direct uit de spelersbus. Deze strikte moraal maakt van Willem geen beter mens, maar stellig wel een net iets mindere trainer. Er moet altijd ruimte blijven voor maatwerk, in het voetbal, maar ook in relaties.

Truus en Willem voor de scheiding

Willem en zijn Truus genoten in de jaren 70 enige faam als no-nonsens showbizzkoppel. De schok was dan ook groot toen Willem in 1983 toch zijn vrouw verliet nadat de kat wel heel nadrukkelijk op het spek werd gebonden. Gekleed als Romeinse god kreeg Willem druiven gevoerd van het voormalig Playboy-model Marianna Beun.

Dit klinkt als het begin van een ordinaire flirt, maar het tegendeel bleek waar. Marianna en Willem kregen twee kinderen en zijn tot op de dag van vandaag bij elkaar. De scheiding met Truus verliep minder soepel. Verteerd door schuldgevoel gaf Willem bij de boedelverdeling bijkans zijn gehele vermogen aan Truus.

Truus, een van de eerste bekende voetbalvrouwen, trok zich radicaal terug uit de schijnwerpers. Het duurde ruim 20 jaar voor we iets van haar hoorden. Weekblad Privé had haar enkele jaren geleden ‘opgespoord’. Truus bleek al die tijd gewoon in een rijtjeshuis in Vianen gewoond te hebben. Desgevraagd gaf ze aan sinds de scheiding geen contact meer met Willem gehad te hebben. Evenmin was er een nieuwe man in haar leven gekomen.

Vorige week kreeg deze scoop een verrassende follow-up. Privé wist te melden dat Willem en Truus elkaar toevallig tegen waren gekomen op de markt van Nieuwegein. Het contact verliep hartelijk. Beiden bleken het al die 24 jaar lang jammer te hebben gevonden dat ze geen contact hadden. Zonder deze toevallige ontmoeting hadden de twee elkaar wellicht nooit meer gezien. Nu zijn de twee oud-geliefden al Facebookvrienden en wie weet wat voor mooie vriendschap er nog in het verschiet ligt.

De voetballerij toont ons weer het leven in haar ware gedaante. Achter het dunne vernislaagje van de glamour blijken mensen te leven met dezelfde verlangens en problemen. In dit geval is er geen groot leed, maar een sluimerende pijn die dankzij een toevallige ontmoeting in Nieuwegein een zacht einde kent, hoewel de leegte in de 24 voorbij jaren niet meer gevuld kan worden.

3 reacties op “De vriendschap van Truus en Willem

  1. Grappig als je als trainer een speler uit de bus gooit, omdat ie vreemd ging , en Willem later zelf vreemd ging….
    Van die speler vond hij het onacceptabel van zich zelf niet…Twee maten dus…Maar…Truus was een heel moeilijke tante die de broek aan had. Was nooit tevreden met een contract. Als je zeurt tegen Willem is ie weg…gaat niet in discussie Een Waterman!!!! Willem vind bijzaken hoofdzaken en andersom. Willem is in eerste instantie voetballiefhebber, dat je er geld mee verdient is bijzaak. Hij had nog wel voor niks bij Feyenoord gespeeld…wat in feite ook zo was, en waar Truus zich (terecht???) druk over maakte en dagelijks over zeurde. Zie je Willem met een zeurende vrouw??? Nee, ik ook niet. En Marianne was een stuk aantrekkelijker dan zijn Truus….dat helpt ook.

  2. Nou, toen het kennelijk nog aan was met Truus was er tv opname waarin ze uitbraakte dat Willem toch een enorme klootzak was. Schrok me kapot van haar op dat moment. Wat een grootsmoel. Heeft misschien toch Willem geraakt al waren ze niet bepaald zachtzinnig beide al die jaren. En waarom vraagt niemand ooit naar die verhuizing na de scheiding want hij ging op een flat naar Haarlem na die bungalowjaren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.