De voetbalman: wie is hij?

Achter elke succesvolle man staat een vrouw die hem steunt. Dit geldt zeker voor een succesvolle voetballer. John Heitinga bedankte bij zijn afscheid niet voor niets Charlotte-Sophie voor haar jarenlange opoffering. Van de ene op de andere dag moeten voetbalvrouwen verhuizen en soms met kinderen en al een bestaan in den vreemde opbouwen, om daar na een jaar later alweer te vertrekken. De voetbalvrouw moet zich, kortom, ondergeschikt maken aan de voetballende man.

Hoe gaat dit in het vrouwenvoetbal? Met de opmars van de vrouwen maken ook zij transfers naar het buitenland. Ook zij hebben mannen en kinderen die hiermee om moeten gaan. Het is in onze maatschappij niet gebruikelijk dat een man zich ondergeschikt maakt aan de carrière van de vrouw. Wat betekent dit? Vertrekken de vrouwen alleen? Of blijven ze in Nederland voor hun man?

Ook ik, als grote expert op het gebied van vrouwenvoetbal, moet het antwoord op deze vraag schuldig blijven. Dat wil zeggen dat niemand, behalve de betrokkenen zelf, het antwoord op deze vraag weten. FC Boulevard begeeft zich dus op onontgonnen terrein. De partners van onze voetbalsters zijn volstrekt onbekend. Er is nog niet eens een naam voor ze. Naar analogie van voetbalvrouwen, spelersvrouwen en WAG’s kan er respectievelijk voetbalmannen, speelstermannen en HAB’s worden gevormd. Hoewel geen van allen de lading dekt, houd ik het voorlopig op voetbalmannen.

Deze mannen zijn voorlopers in een feminiserende maatschappij. Decennialang zijn vrouwen bezig om maatschappelijk gelijkwaardig te worden aan mannen. De laatste jaren gaat het crescendo. Met hun intrede in de voetballerij is het proces bijna voltooid. Als hun mannen nu ook nog de status van voetbalvrouwen krijgen, is de emancipatie voor eens en voor altijd voltooid.

wie is hetEr is nog een kleine complicatie te overwinnen: veel mannen blijven de voorkeur geven aan een vrouw die net iets lager op de maatschappelijke ladder staat dan zijzelf. Vrouwenvoetballers hebben het dus lastig. Ze zijn succesvol, mooi en binnenkort ook rijk. Welke mannen kunnen dergelijke vrouwen aan? Eén ding is zeker: het zijn zelfverzekerde mannen. Ze hebben geen moeite met een vrouw die succes heeft en ze vinden het waarschijnlijk zelfs geen probleem dat hun vrouw beter kan voetballen dan zijzelf.

Vooralsnog zie ik twee scenario’s. Eén: de voetbalmannen doen niet onder voor hun partners. Ze zijn succesvol, sportief en zelfverzekerd. Hun voetballende vrouw kan gewoon tegen ze opkijken en tegelijkertijd zelf succes hebben. Twee: de voetbalmannen gedragen zich als voetbalvrouwen. Ze steunen hun vrouw en volgen haar in haar carrière. Bij een onverwachte transfer verhuizen ze mee en zorgen voor de kinderen in het land van bestemming.

Het tweede scenario is een kwestie van tijd, want met de veranderende verhoudingen is de huidige situatie onhoudbaar. Toch vermoed ik dat het eerste scenario nu gaande is. De voetballende vrouwen hebben zelfverzekerde mannen die niet bang zijn voor de status van hun vrouw, omdat ze zelf nog succesvoller zijn.

Des te intrigerender is de kwestie: wie zijn deze voetbalmannen? Wat doen ze? Wat is hun verhaal? Vormen ze een gemeenschap met elkaar?

FC Boulevard gaat deze kwestie nader onderzoeken. Het zal een project van de lange adem worden. Onze mensen zullen zich mengen in de wereld van het vrouwenvoetbal en het vertrouwen van de voetbalmannen zal gewonnen moeten worden, op zich al een proces van jaren. Tijd is in dezen van ondergeschikt belang, als deze gecompliceerde vraag ooit maar beantwoord zal worden: wie is de voetbalman?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.