Ronald de Boer is geen gewone jongen meer

Het gaat niet goed met Ronald de Boer. Onlangs werd hij gespot door Frank Buis, de grootste rioolrat van Nederland. Frank Buis doet de hele dag niets anders dan door Amsterdam fietsen, net zolang tot hij een bekende Nederlander ziet. Dan zet hij zijn camera aan. Een paar keer per jaar filmt hij iets belangwekkends en kan hij de beelden verkopen aan AT5. Onlangs zag hij Ronald de Boer over de Dam lopen met zijn vriendin. Hoewel iedereen weet dat Ronald, na jaren gelukkig getrouwd te zijn geweest, een relatie is begonnen met de kledingverkoopster Suze van Roozelaar, wilde het paar toch liever niet gefotografeerd worden. Toen ze Frank zagen deden ze of ze elkaar niet kenden en liepen elk een andere kant op. Suze verborg als een soort Lady Di haar gezicht achter haar sjaal en een gênante situatie was een feit. Een situatie Ronald de Boer onwaardig, want nog niet zo lang geleden was hij een grote ster in Nederland.

Zijn sterrendom zat hem juist in zijn gewoonheid. In geen enkel ander land zouden de gebroeders De Boer sterren zijn. Alleen calvinistische Nederlanders plaatsen dergelijke jongens op een voetstuk. Gewone jongens als jij en ik, die normaal gesproken blij zijn met een kantoorbaantje en een lieve vrouw die voor ze kookt. Ronald kon toevallig goed voetballen, maar verder was hij één van ons. Het ging eigenlijk al fout toen hij uit Amsterdam vertrok. Ronald had natuurlijk niets te zoeken in het mondaine Barcelona, laat staan in Qatar. Deze verderfelijke omgevingen zullen hem ertoe aangezet hebben zijn lieve Sharon te verlaten. Nu is hij dus met Suze, en hij gaat met haar winkelen. Het is pijnlijk De Boer zo te zien. Hij had gewoon lekker thuis moeten zitten, met pantoffels en een krantje.

Ronald als mislukte society-figuur. Verder afdrijven van de held die hij eens was, is onmogelijk. De held die Henk Spaan vereeuwigde in het gedicht ‘Het geheim van het gewone’. Dat gedicht zal ik hieronder in zijn geheel citeren. Als ode aan Ronald, maar ook om hem zelf te herinneren aan wie hij eens was.

Het geheim van het gewone

Aardappels schillen
Mens-erger-je-nieten
De asbakken legen
De planten begieten.

De tafel afruimen
De hond zal hij aaien
Een biertje bestellen
Het gras gaat hij maaien.

De kattebak legen
De deuren op slot doen
De auto verzetten
Zijn vrouw krijgt een zoen.

Zijn man eens passeren
De bal één keer raken
Een voorzetje geven
Een doelpuntje maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.