De tweedeling in de wereld

Mensen vragen mij vaak: Glenn, is het nou waar dat iedereen elkaar kent in de showbizzwereld? Ze verwachten dan dat ik meewarig het hoofd schud en hen deze mythe uit het hoofd praat. Ik sta immers bekend als een nuchtere showbizzjournalist, wars van clichés en stereotypen. Dit beeld echter, is waar: iedereen kent elkaar in de societywereld. Zo simpel is het.

Het Parool meende vorige week een scoop te hebben door te melden dat veel voetballers omgaan met criminelen. Dit is natuurlijk geen echt nieuws. Natuurlijk kennen alle voetballers alle criminelen, zoals alle voetballers en criminelen ook alle artiesten, acteurs, kunstenaars en politici kennen. Kort samengevat kent iedereen die wat voorstelt alle andere mensen die wat voorstellen.

Dafne Schippers

De vraag werd me de afgelopen tijd weer een aantal maal gesteld. SBS-presentatrice Airen Mylène en oud-hockeyer Taeke Taekema hebben een relatie en dj Nicky Romero “heeft het heel leuk” met atlete Dafne Schippers. Men vond het interessant dat mensen uit zogenaamd verschillende werelden elkaar hadden gevonden. Hier is echter geen sprake van twee verschillende werelden. In totaal bestaan er maar twee werelden: die van de nobody’s en die van de bekende Nederlanders. Airen, Taeke, Nicky en Dafne zitten allemaal in de laatste. Ikzelf, mijn lezers en eigenlijk bijna iedereen zitten in de eerste.

Airen en Taeke ontmoetten elkaar in Wie is de Mol? en Dafne en Nicky legden simpelweg contact via social media. Dit zijn maar een paar van de vele manieren waarop bekende Nederlanders elkaar ontmoeten. Hun hoofdactiviteit, sporten, presenteren, acteren of musiceren, neemt in de regel maar weinig tijd in beslag. In feite vullen ze hun dagen met awardshows, feestjes, premières, tv-spelletjes, realityshows en interviews. En daar komen ze andere bekende Nederlanders tegen. Na een paar jaar ken je iedereen. Ze zijn succesvol, rijk, bekend en dus leuk. Iedereen wil bij ze zijn en ze verkeren dus ook graag in elkaars gezelschap.

Het is een volstrekt logisch verhaal. Het AD vond het nodig experts te raadplegen om dit fenomeen te duiden. Willeke Alberti en Dennis van der Geest zien allerlei overeenkomsten tussen sporters en entertainers en schuwen de open deuren niet in hun relazen. Marco de Koning van Royal Promotions legt uit dat er makkelijk contact wordt gelegd in de BN’er-wereld: “Het is een soort ongeschreven regel dat mensen die met hun hoofd op tv komen elkaar altijd gedag zeggen.”

In de andere wereld, die van de gewone man, is dat natuurlijk onbegonnen werk. We vullen onze dagen met slapen, eten, werken en andere verplichtingen. De weinige verstrooiing vinden we in het kijken naar de bekende Nederlanders. De enige lichtpuntjes in onze grijze kantoordagen worden gevormd door het lezen van de kleine berichtjes over de sterren. We dromen even weg over Nicky en Dafne en gaan weer verder met onze onbenullige bezigheden.

Dat Airen en Taeke elkaar nog niet kenden, komt enkel doordat Airen een relatieve nieuwkomer is in het hele societygebeuren. Taeke zouden we een veteraan in het wereldje kunnen noemen. Hiervoor was hij getrouwd met Rachel Walsh, zijn clubgenoot bij HC Amsterdam. Een relatie aangaan met een vrouwelijke clubgenoot is een fenomeen dat in het voetbal overigens nog in de kinderschoenen staat. Met de breder wordende acceptatie van het vrouwenvoetbal is het uiteraard een kwestie van tijd voor dit gebruik uit de hockeywereld ook overwaait naar het voetbal.

Dick en Jacky Schoenaker
Dick en Jacky Schoenaker

Taeke en Rachel waren volop actief in het verenigingsgebeuren. Jacky Schoenaker, ploeggenoot van Rachel, dochter van Dick Schoenaker, vriendin van Erik Cummins en ex van Daley Blind, was dat ook. Wie Daley zegt, zegt Danny en wie Danny zegt, kan de naam van iedere willekeurige topvoetballer hierop laten volgen. Taeke, een sociale jongen, was dan ook een goede bekende in de voetbalwereld. Even googelen en we zien hem vrolijk op de foto staan met Bryan Roy en Stan Collymore, maar net zo goed hadden hier Clemens Zwijnenberg en Tony Adams kunnen staan. Of Badr Hari en Dodi Apeldoorn. Zoals ik al zei: iedereen kent elkaar.

Wij gewone mensen kunnen hier jaloers op zijn, maar we moeten niet vergeten dat we de bekende Nederlanders zelf op hun voetstuk hebben geplaatst. We vergapen ons aan het leven van de sterren om ons eigen leven even te kunnen vergeten. We zouden ze juist dankbaar moeten zijn dat ze ons een moment van vergetelheid schenken. Waarom bezoeken mensen FC Boulevard? Omdat we zelf geen voetballer meer kunnen worden. Vijf minuten lezen over het leven van mensen die hun droom wel waargemaakt hebben is het beste alternatief. Daar is niets aan te doen, dus we kunnen maar het beste vrede hebben met de situatie.

 

 

 

 

Een reactie op “De tweedeling in de wereld

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.