De gebroken dromen van Freddy Arnou, kapper van Ludo Coeck

Gregory van der Wiel en Eljero Elia baarden op het WK van 2010 opzien doordat ze hun eigen kapper mee hadden genomen. Omdat het duo het beste presteerde als het er ‘fresh-fresh’ uitzag, verbleef Hanni Hanna van Hanni Hair Creations in Zuid-Afrika.

In calvinistisch Nederland werd dit fenomeen veroordeeld. Gelukkig trokken de voetballers zich hier weinig van aan. Het scheelde niets of we waren wereldkampioen geworden en ik kan dit succes moeilijk los zien van de aanwezigheid van Hanni Hanna.

Sterren Simon Keizer en Patrick Kluivert met Hanni Hanna
Simon Keizer, Patrick Kluivert en Hanni Hanna

Het idee was afgekeken van David Beckham, die acht jaar eerder kapper Phelan van Londen naar Japan liet vliegen. Toch moeten we nog verder in de tijd om de oorsprong van dit fenomeen te zien. Ludo Coeck ging begin jaren 80 nergens zonder “coiffeur” Freddy Arnou in zijn kielzog.

In de documentaire “Ludo Coeck, man van glas” vertelt Arnou dat hij dit niet zomaar deed. Hij moest “publiciteit maken” en de international van Anderlecht was een ware beroemdheid die met zijn vermaarde afstandsschoten de bijnaam “Ludo Boem” verwierf. Daarbij was hij een knappe verschijning. In zijn kielzog verwierf Freddy Arnou enige roem. De zaken in de kapsalon gingen goed.

Maar Ludo riep ook, net als David Beckham later, afgunst op. Voetbalsupporters hebben niet graag dat hun vrouwen hun eigen helden bewonderen. Raymond van het Groenewoud legde in 1984 de vinger op de zere plek in een nummer over de stervoetballer: “De huwelijksharmonie is zoek, sinds zij steeds smelt voor Ludo Coeck.” Maar het werd Ludo vergeven. Hij bracht vreugde in de harte van de voetballiefhebbers en als het erop aankwam hielden de vrouwen toch het meest van hun eigen mannen.

Het leven lachte Coeck en zijn kapper toe, maar een tragedie brak vele dromen. Ludo Coeck overleed in 1985 bij een verkeersongeluk. Een paar dagen later versloeg Belgie Nederland en daarmee kwalificeerden de Belgen zich voor het WK van 1986. Ondanks de goede prestaties op dat toernooi, is Ludo Coeck nog niet vergeten door het grote publiek. Voor Freddy Arnou is de tijd minder genadig geweest. Hij lijdt een anoniem bestaan in Edegem, een voorstadje van Antwerpen.

Op regenachtige middagen, als het rustig is in zijn kapsalon, wil hij nog weleens wegdromen. Waren de Belgen misschien wereldkampioen geworden als Ludo erbij was geweest? En hoe was zijn eigen carrière verlopen als de hele wereld daar zijn haarcreaties had gezien? Ruim twintig jaar later moest hij lijdzaam toezien hoe Hanni Hanna wereldfaam verwierf en een ware sterrenkapper werd.

Men heeft zijn leven niet altijd in eigen hand. Mark de Vries legde al eens uit dat enkele seconden een levensloop kunnen bepalen. Het verschil tussen wereldfaam en een kleurloos burgermansbestaan wordt bepaald door toevalligheden. Freddy Arnou bewijst dat dit niet alleen geldt voor voetballers, maar ook voor kappers.

De kapsalon van Freddy Arnou in Edegem
De kapsalon van Freddy Arnou in Edegem

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.