Arie Haan rekent af

Arie Haan is een van de succesvolste Nederlanders aller tijden in de voetballerij. Als speler en als trainer won hij drie keer de Europa Cup I, twee keer de Europa Cup II, vier keer de Europese Super Cup en eenmaal de Wereldbeker. Hij werd kampioen in Nederland (vier keer), België (vier keer) en Hong Kong (één keer) en won in die drie landen in totaal zeven bekers. Hij is een van de vijf Nederlanders die twee volledige WK-finales speelde en werd derde op het EK van 1976. In zijn latere periode als trainer won hij minder prijzen, maar was hij werkzaam over de hele wereld en onder meer bondscoach op drie continenten.

Haan heeft in zijn loopbaan meer dan 20 werkgevers gehad en bij de meeste ervan had hij conflicten. In zijn biografie, Terug naar Finsterwolde, legt hij uit dat dit kwam doordat hij altijd duidelijk en eerlijk zijn mening gaf. Meer was er doorgaans niet aan de hand, maar veel mensen kunnen daar niet mee omgaan. Tel hierbij het feit op dat een aantal conflicten voortkwam uit misverstanden en zijn bijnaam Arie Bombarie is verklaard.

Afrekeningen met mensen uit de voetballerij zijn er dan ook niet bij. Slechts één ding zit Arie nog altijd niet lekker: dat hij in 1967 zakte voor zijn rijexamen:

Mijn rijbewijs was na twee keer afrijden binnen. Dat het de eerste keer mislukte, was geheel onterecht. Ik had namelijk een fietser ingehaald, terwijl er een tegenligger naderde. De examinator vond dat te gevaarlijk, omdat ik te veel risico zou hebben genomen. Een kulargument, want er was mijns inziens voldoende ruimte. Tegenwoordig is er op dezelfde weg belijning waardoor het veiliger is voor fietsers en nu mag je wel inhalen. (…). Van die eerste keer afrijden heb ik toen wel iets goeds opgestoken. Een fietser laat ik sindsdien vaker voorgaan en ik zal hem of haar zeker niet meer achteloos passeren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.