De verwezenlijking van een droom

Ruim tien jaar geleden had ik samen met drie zielsverwanten een droom: het beste voetbalweblog van Nederland maken. Het begon goed. De grote bundeling van talent, de overdaad aan tijd van het studentenbestaan en het enthousiasme dat jonge mensen eigen is zorgden ervoor dat 11apen.nl al snel een cultstatus verwierf. Het leek een kwestie van tijd voor de site een toonaangevende factor in het voetballandschap zou worden.

De stukken werden elke dag meer gelezen en er werden plannen gemaakt om video’s te produceren. Bij een van de vergaderingen, gehouden in een Amsterdams café, ontstond het idee om een speler van Telstar te sponsoren. De naam van Georges Armand Neeskens viel. Het plan werd uiteindelijk te begrotelijk gevonden en bovendien overbodig. De site zou immers binnen afzienbare tijd sowieso al een doorslaand succes worden.

De zaken liepen anders. De video’s gingen niet door en het fenomeen podcast werd niet op tijd op waarde geschat. Jongere sites, die ons aanvankelijk als groot voorbeeld hadden, haalden ons links en rechts in. Verschillende redacteuren kozen voor een maatschappelijke carrière en/of een gezinsleven. Een vervelende auteursrechtenclaim van een fotograaf betekende de doodsteek voor 11apen.

Eén man ging door. Glenn Roddle nam de failliete boedel over en op de ruïnes van 11apen bouwde hij de tempel van FC Boulevard. De ambities waren bescheiden deze keer. Als een stilleven te midden van een op hol geslagen medialandschap schrijft Glenn Roddle nu zijn stukjes wanneer hij tijd heeft, gevolgd door een kleine, maar trouwe groep lezers. Aan kwaliteit worden geen concessies gedaan, aan kwantiteit des te meer.

De droom van de sponsoring in het betaald voetbal bleef smeulen. Geld vormde geen probleem meer, want het burgermansbestaan bracht weliswaar een gebrek aan tijd, maar ook een overdaad aan geld. Toen Velthuizen zijn contract bij Telstar tekende, werd er snel geschakeld. De inkt van het contract was nauwelijks opgedroogd of Velthuizen had al een sponsor. Bij de eerstvolgende thuiswedstrijd zou de naam van FC Boulevard bij de ingang van het stadion en in het programmaboekje prijken.

Van de oud-collega’s van 11apen kwamen ontroerende felicitaties nu bij hen een herinnering uit lang vervlogen tijden wakker gekust werd. De weemoed en de melancholie vierden hoogtij. De droom was verwezenlijkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.