Waar zijn de spookprofs?

Het gaat slecht in de voetballerij. Natuurlijk heeft iedereen last van de crisis, vooral de gewone man is natuurlijk weer het slachtoffer, maar de voetballers hebben het extra zwaar. Danny Hesp, van de spelersvakbond VVCS, luidt in Voetbal International de noodklok. Er valt niet zomaar hier en daar een ontslag, hele contingenten spelers zijn verdwenen. Simpelweg verdwenen.

Hesp heeft het over een legioen spookprofs. In de lagere regionen zijn verdwijningen meer regel dan uitzondering. Bij AGOVV zijn twintig spelers verdwenen. Niemand weet waar ze zijn. Je kunt ze niet even bellen om te vragen of ze een club hebben gevonden, ze zijn domweg verdwenen. Gelukkig staat Danny Hesp op de barricaden: “Na de transferperiode moeten we maar eens gaan uitzoeken waar iedereen is gebleven.”

vvcsMaar het ergste is misschien nog wel dat er in de Jupiler League voetballers zijn die überhaupt geen contract hebben. Zij vallen dus niet onder de CAO en voetballen soms zelfs gratis. Hesp: “Er zijn vuilnismannen die nog meer verdienen! Met alle respect voor vuilnismannen overigens.” Maar ook de voetballers die nog loon ontvangen, hebben moeite de touwtjes aan elkaar te knopen. Veel spelers zijn aangewezen op de schuldhulpsanering van de vakbond.

Echtscheidingen en verslavingen, het is schering en inslag. Medewerkers van het pensioenfonds moeten met beveiliging de straat op om beschermd te worden tegen ‘doorgedraaide voetballers die hun pensioen nu al even willen innen’.

Er is nog geen licht aan het einde van de tunnel. Het wordt alleen maar erger. De ploegen in de eerste divisie worden verplicht 17 spelers onder contract te hebben. Onbetaalbaar voor een club als Emmen, dat komend seizoen 13 spelers van grote broer Heerenveen leent. ‘Daar verdwijnen dus gewoon arbeidsplaatsen!’ aldus vakbondsman Danny Hesp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.