Voetballers zijn kunstenaars

Dat voetballers creatieve mensen zijn, is logisch. Desondanks staan ze erom bekend dat ze weinig tot geen culturele interesse hebben. Maar dit is aan het veranderen. Steeds meer voetballers ontdekken hun artistieke gaven en uiten deze ook.

Eén van de grootste talenten op dit gebied is een back van Sint Truiden. Zijn naam is Ludovic Buysens en zijn werk is sterk geïnspireerd door de pop-art van Andy Warhol. Op de foto poseert hij bij een portret dat hij maakte van Ray Charles.

Veel voetballers doen helaas een beetje lacherig over de artistieke uitspattingen van Buysens, maar hier trekt hij zich gelukkig weinig van aan. Zoals kunstenaars al eeuwenlang doen, loopt hij voorop en trekt hij zijn eigen plan.

Natuurlijk zijn er ook in de voetballerij kunstliefhebbers. Denis Odoi bijvoorbeeld, speler van Anderlecht en huisvriend van Ludovic Buysens. Hij heeft thuis een werk van Buysens aan de muur hangen en merkt terecht op dat dit in de toekomst wel eens heel veel geld waard zou kunnen worden.

Maar de grootste voetballer-kunstenaar is toch Joos van Barneveld. Deze naam klinkt wellicht weinig bekend bij kunstminnend Nederland, maar als ik zeg ‘Does Loveletters’ weten zij meteen over wie ik het heb.

Een ‘mural’ van Does Loveletters

Van Barneveld schildert namelijk onder het pseudoniem Does bij het kunstenaarscollectief ‘Loveletters’. De kunstbroeders voelen zich als één familie en voeren daarom ‘Loveletters’ als achternaam.

Does Loveletters is multi-disciplinair, maar blinkt vooral uit in graffiti-art. Hij heeft meerdere boeken uitgebracht en heeft over de hele wereld geëxposeerd. Als voetballer kwam hij niet verder dan Sittard en Eindhoven, maar nu is zijn werk vooral populair in Australië en Nieuw-Zeeland. Daarnaast heeft zijn werk al gehangen in onder andere Italië, Frankrijk, Mexico, China, de VS, Taiwan en Colombia.

Vanzelfsprekend is Does Loveletters ook actief op internet. Op DigitalDoes.com kun je uren ronddwalen en je vergapen aan zijn schilderen en video’s.

Voor jonge kunstliefhebbers heeft Does een graffiti-kleurboek gemaakt. Misschien is dit ook een geschikte eerste kennismaking met kunst voor veel voetballers. Want ik weet zeker dat er nog veel meer verborgen artistiek talent is in de voetballerij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.