Overijverige ambtenaar kost Berghuis het WK

Als je vroeger goed kon voetballen, werd je geselecteerd voor het nationale elftal van je land. Als je in een klein land werd geboren of je maakte deel uit van een slechte generatie, had je pech. Je kon in een ander land met een club prijzen winnen, maar succes in het nationale elftal kon je vergeten.

Die dagen liggen achter ons. Door de globalisering en versoepeling van de FIFA-regels had op het afgelopen WK een derde van alle spelers ook voor een ander land kunnen uitkomen. Spelers kiezen met hun hart, maar doen dit opvallend vaak voor het land waarbij ze de meeste kans hebben om geselecteerd te worden. De topspelers kiezen voor het beste land.

Met het oog op het komende WK is de nerveuze nationaliteitenstoelendans begonnen. Lars Veldwijk heeft Oranje opgegeven en is Zuid-Afrikaan geworden. Ari, ooit kampioen met AZ, gaat vermoedelijk een gooi doen naar een plek in de Russische selectie.

Frank Berghuis

Frank Berghuis, vader van Steven, deed in 1991 al een gooi naar een andere nationaliteit. Hij wilde Turk worden, niet omdat hij op EK van 1992 als Turk wilde schitteren, maar omdat Galatasaray interesse in hem had. Indertijd mochten clubs maar drie buitenlanders opstellen en Berghuis zou interessanter zijn als hij niet een van die plekken zou innemen.

Waar Ari al zeven jaar in Rusland speelt en getrouwd is met een Russische, had Berghuis geen enkele binding met Turkije. Dit was geen probleem, verzekerde de clubleiding hem. Hij zou een taaltest moeten doen bij een omgekochte ambtenaar en de zaak was beklonken. Berghuis verhuisde naar Turkije, ging mee op trainingskamp alvorens hij het mondeling examen aflegde. Tot ieders verrassing zakte hij hiervoor. De ambtenaar liet zich niet omkopen.

Dat een transfer naar Sheffield Wednesday vervolgens niet doorging doordat er wat koeien de snelweg op liepen en Berghuis zijn vliegtuig miste, doet voor dit verhaal niet ter zake.

In december van dat jaar werd Frank Berghuis vader. Steven werd geboren in Apeldoorn en niet in Istanbul, als zoon van een Nederlandse vader. Hij heeft inmiddels negen interlands voor Oranje gespeeld. Als de transfer van zijn vader naar Galatasaray was rondgekomen, had hij nu ook voor het Turkse elftal mogen uitkomen.

Natuurlijk zou een topspeler als Steven Berghuis in aanmerking komen voor het Turkse team. Dat hij dit elftal boven het Nederlands elftal zou verkiezen is eveneens goed denkbaar, want de tijd dat een speler met Oranje de beste kans had om op eindtoernooien te schitteren ligt achter ons. Turkije heeft nog alle kans om zich te plaatsen en zou natuurlijk al zo goed als geplaatst zijn als ze de hele campagne de beschikking over Berghuis hadden gehad.

Heel Nederland zou treuren als onze jongens het WK missen, maar voor Steven Berghuis zouden de druiven extra zuur zijn. Als de Turkse ambtenaar zich destijds gewoon had laten omkopen, kon Berghuis zich nu al op gaan maken voor het WK.

3 reacties op “Overijverige ambtenaar kost Berghuis het WK

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.