Het geloof van Jean-Paul Boëtius

In de catacomben van Camp Nou is een kapel waar de spelers voor de wedstrijd kunnen bidden. Vaak doen beide ploegen dit, waardoor Johan Cruijff het in zijn tijd als trainer maar onzin vond. Als Gods zegen op beide ploegen rustte, zou elke wedstrijd in een gelijkspel moeten eindigen. Dit is niet zo, maar hoe het wel werkt, weet niemand.

Jean-Paul Boëtius wordt niet gekweld door dergelijke kwesties. In een interview in de VI laat hij weten dat hij het moeilijk vond het EK met Jong Oranje te moeten missen, maar dat hij dit accepteerde omdat het God het zo gewild moet hebben. Als hij een goed EK had gespeeld, was de kans groot geweest dat hij door een topclub bij Feyenoord was weggekocht. Dus, zo stelt Jean-Paul:

Misschien dacht God dit keer ook wel in het belang van Feyenoord. Wellicht dat Hij me dus zowel voor de club als voor mijn ontwikkeling nog een tijdje bij Feyenoord wilde houden.

Het is een intrigerend wereldbeeld. God de Vader die elke week een real-life totoformulier invult. Hierbij weegt Hij zorgvuldig de belangen van alle ploegen en spelers af. Al jaren ziet Hij met lede ogen toe hoe talenten te snel naar het buitenland vertrekken. Daarom deelt hij hier en daar een blessure uit en zorgt Hij ervoor dat scouts op beslissende momenten een vliegtuig missen of een verkeerde waarneming doen. Met de overvolle speelkalender heeft Hij het er maar druk mee. Gelukkig is de transferperiode altijd lekker ruim, ook daar zal Hij de hand in hebben gehad.

Zo zeker Jean-Paul is van zijn wereldbeeld, zo sterk is de twijfel waarin hij mij achterlaat. Is hij een verwende jonge voetbalprof die niet beseft hoeveel leed er in de wereld is en denkt dat God zich uitgebreid bezighoudt met de belangen van Feyenoord? Of is hij een wijze gelovige, die gelooft dat God overal, dus ook voor de ellende in de wereld, een reden heeft, die voor ons stervelingen soms moeilijk te bevatten is?

Ook hier heb ik weer geen antwoorden. Zeker is wel dat het in elk geval geen kwaad kan om voor iedere wedstrijd een kruisje te slaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.