Wesley Sneijder en Auschwitz

Het veelbesproken bezoek van de Oranjeselectie aan Auschwitz is achter de rug. Critici menen dat het bezoek misplaatst was. Jack van Gelder had ook liever gezien dat het bezoek niet doorging, maar om heel andere redenen. Hij had zelf jaren geleden Auschwitz bezocht en was daarvan dagen, zo niet weken, van slag. En dat kunnen we niet gebruiken zo vlak voor een EK. Tegen Denemarken moet iedereen fris in de kop zijn.

De fotoreportage van het bezoek toont aan dat Jacks zorgen onnodig zijn geweest. Niet dat ik vind dat de spelers zich ongepast hebben gedragen, integendeel. Maar deze foto van Sneijder vertelt het hele verhaal. Kandidaat voor de World Press Photo wat mij betreft, al weet ik niet in welke categorie.

Het is een surrealistische botsing van twee werelden. De foto doet me denken aan die van Harry Mulisch en de Vesuvius. Zo zijn dit ook twee grootheden: Wesley Sneijder en Auschwitz. Twee onvergelijkbare grootheden, begrijp me goed. De één is het symbool voor de verschrikkingen van de Holocaust, de ander voor de decadente voetbalwereld. Voor onze tijd, zo je wilt.

Voor Sneijder is dit allemaal dagelijkse kost. Of hij nou de vriendin van Jan Smit afpakt, de Champions League wint, een grapje met Piet Velthuizen maakt of door Auschwitz wandelt; Wesley is Wesley.

De komende weken speelt hij een voetbaltoernooitje. Samen met zijn boezemvriend Raffie. Misschien winnen ze, misschien ook niet. Voor ons gewone stervelingen is het maar moeilijk voor te stellen hoe het is om Wesley Sneijder te zijn. Het enige wat we kunnen doen is hopen dat hij in vorm is. Is hij dat niet, dan zijn we kansloos.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.