Scoren en rennen over de groene baan

Wesley Sneijder kan alles kopen wat zijn hart begeert. Toch slaagde zijn broer Rodney erin hem tot tranen te roeren met een persoonlijk cadeau. Hij had Frank van Etten gevraagd om bij de wedstrijd van de oud-internationals tegen DHSC een speciaal voor Wesley geschreven lied ten gehore te brengen.

Frank van Etten, bekend van hits als Huisje op wielen en Papa, ik zie de tranen in je ogen, is een idool van Wesley en hij is erin geslaagd opnieuw een schitterend nummer te maken.

Toch een klein punt van kritiek en wel op de volgende regels:
Het gaf je altijd een warm gevoel
Om te scoren en te rennen
Over de groene baan
Dit lied speciaal voor jou

Wesley Sneijder is jouw naam

Ik heb een voetbalveld nog nooit “de groene baan” horen noemen en ik vind het ook geen geslaagde vondst. Een veld is geen baan. Ik begrijp natuurlijk dat er hier niet gekozen is voor “veld” omdat dat niet rijmt op “naam”, maar hier had een andere oplossing gezocht moeten worden. “Baan” rijmt overigens evenmin op “naam”, maar wel bijna, dus laat ik daar geen punt van maken.

Had de laatste zin niet eenvoudig gewijzigd kunnen worden, bijvoorbeeld in “jij bent een held”, “je geeft niks om geld” of “familie is voor jou het enige wat telt”? Hiermee is ook direct de vreemde situatie verdwenen dat Wesley in een ode aan hemzelf wordt verteld wat zijn naam is.

Hierbij wil ik direct opmerken dat mij enige bescheidenheid past. Het is niet voor niks dat Frank van Etten hit na hit scoort en ik nog altijd aan het aanmodderen ben op dit blog. Frank schrijft vanuit zijn hart. Al valt er stilistisch weleens wat op aan te merken, Wesley Sneijder en duizenden anderen herkennen zich in zijn teksten, worden erdoor ontroerd en vinden er zelfs troost in. En dat, dat is het hoogste wat je als kunstenaar kunt bereiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.