Rol Heitinga niet te onderschatten

Johnny Heitinga verdient een prima salaris bij Ajax. Regelmatig is de kritiek te horen dat dit niet in verhouding staat tot zijn prestaties. Dit vind ik te makkelijk. Johnny heeft een belangrijke rol in de spelersgroep. Nu de aard van deze rol voor de buitenwereld meer en meer duidelijk wordt, verstomt geleidelijk de kritiek.

Dit wordt duidelijk door een klein zijpad in te slaan. In de Volkskrant zocht Bart Vlietstra vandaag het antwoord op de vraag of vechten op de training heilzaam is voor het groepsproces en de resultaten van een team. Een sportpsycholoog vindt van niet, Alje Schut twijfelt en volgens Khalid Boulahrouz is het onvermijdelijk, mede doordat er altijd jongens bij zijn “die met privédingen rondlopen”.

Bij de huidige selectie van Ajax wordt er nooit gevochten. Frank de Boer verbande kort na zijn aanstelling Mounir el Hamdaoui uit de selectie en sindsdien bestaat de selectie uit brave jongens die met saai, maar gedisciplineerd spel vier landstitels wonnen.

De selectie van Ajax keert terug van het trainingskamp in Turkije.
Johnny Heitinga wint weer eens een partij Keezen, deze keer in het vliegtuig.

John Heitinga is in dezen het verlengstuk van de trainer. Niet in het veld, maar in de kleedkamer. Hij bewaakt de sfeer en heeft ervoor gezorgd dat de gehele selectie meedoet met zijn favoriete hobby: Keezen, een Mens-erger-je-niet-variant met kaarten, verkrijgbaar bij de Action. Op zijn lezenswaardige blog vertelt John honderduit over Keezen. Naar verluidt is hij er erg goed in. Alleen in schoonvader Pierre Zenden en goede vriend dj YAXX moet hij zijn meerderen erkennen.

Op de site van Ajax vertelt Davy Klaassen enthousiast over de sfeer tijdens het trainingskamp. De jongens hebben zich geen moment verveeld, mede dankzij de bordspelletjes. Klaassen meldt dat deze standaard als tweede worden ingepakt. De voetbalschoenen blijken prioriteit nummer één op trainingskampen.

De positieve sfeer die dankzij Heitinga heerst in de selectie van Ajax staat in schril contrast tot de sfeer bij Feyenoord. Vanuit het trainingskamp in de Algarve kwamen foto’s naar buiten waarop Nelom en Vilhena een conflict met de vuisten oplossen. Is dit een goede manier om elkaar op scherp te zetten? Of zal de vriendengroep van Ajax, onder leiding van Heitinga, de titel binnenslepen? Aan het einde van het seizoen weten we meer.

Een reactie op “Rol Heitinga niet te onderschatten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.