Frans en Wesley: great minds think alike

Lange Frans heeft opgetreden op een bijeenkomst van Forum van Democratie. Vriend en vijand reageerden verbijsterd. Hoe kan Frans, een van de grootste strijders tegen racisme, zich inlaten met deze, in de woorden van collegarapper Sef, ‘licht fascistoïde partij’?

Na de laatste Tweede Kamerverkiezingen gaf Frans in RTL Late Night aan dat hij de VVD een boevenpartij vond en de PVV racisten. Zelf had hij op de Piratenpartij gestemd.

Wat zijn de politieke overtuigingen van Lange Frans? Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Bovenal is Frans een complotdenker. Uit zijn nummers Kamervragen en Kamervragen 2 blijkt dat hij ervan overtuigd is dat de overheid buitenaards leven voor ons verborgen houdt, dat de moord op Fortuyn een complot was om de Joint Strike Fighter aan te kunnen schaffen, dat de vuurwerkramp in Enschedé veroorzaakt werd door mijnen die de Staat daar had opgeslagen en dat ook de moord op Els Borst van hogerhand geregisseerd werd.

Op Twitter heeft hij blijk gegeven van zijn overtuiging dat IS een constructie is van de CIA, bedoeld om de wereld in een constante staat van oorlog te houden, wat dan weer in het belang is van de heersende klasse.

Thierry Baudet zal weinig van het bovenstaande onderschrijven, maar één ding hebben de twee gemeen: een diepgeworteld wantrouwen in de elite en de heersende macht. Dit is voor Frans voldoende om de partij te steunen. Dat alles waar de partij verder voor staat indruist tegen zijn overtuigingen is vervolgens van minder belang.

Wesley Sneijder heeft een vergelijkbare lenigheid van geest. In 2010 bekeerde hij zich tot het katholicisme en liet hij zich dopen. Dit deed hij om later met Yolanthe voor de kerk te kunnen trouwen, maar natuurlijk ook omdat zij, samen met Javier Zanetti, het religieuze vuur in hem ontstoken had en hij oprecht geloofde dat Jezus Christus onze Verlosser is.

Een paar maanden later droeg Sneijder op het WK echter de beruchte magneetbandjes om zijn pols. Hij wist ook Robben, Kuyt en Van der Vaart over te halen deze te dragen. Vanuit conservatief-christelijk hoek klonk felle kritiek. Dit riekte naar bijgeloof of zelfs afgoderij. Dat is vloeken in de kerk, maar Wesley zelf stond er luchtiger in: baat het niet, dan schaadt het niet en op een WK moet je alles aangrijpen dat het verschil kan maken.

Lange Frans en Wesley Sneijder zijn hiermee de ultieme postmoderne millennials die ook op het gebied van politiek en religie consumeren wat en wanneer hen dit uitkomt.

De verzuiling heeft definitief afgedaan. De huidige generatie, met Frans en Wesley als voorlopers, committeert zich nergens meer aan. Omroepen, politieke partijen en kerken worden als achterhaalde instituten gezien. Naar hartenlust wordt er geshopt in onderdelen hiervan, maar jongeren willen zich op geen enkele manier vastleggen. Iedere vorm van sociale samenhang beperkt hen in hun oneindige keuzevrijheid.

Xess Xava wordt gedoopt op Ibiza

Er worden gelegenheidscoalities gesmeed om een microdoel te bereiken, maar een ideaal of een coherent wereldbeeld ontbreekt. Overtuigingen of ideeën worden gebruikt wanneer ze handig zijn en afgedankt wanneer een ander idee opportuun is.

Is dit alles slecht? Nee, het is soms lastig te begrijpen, maar het is een gegeven waar we mee om moeten leren gaan. We kunnen ons vasthouden aan het feit dat de liefde voor een voetbalclub, voor supporters althans, nog altijd heilig is. De keuze voor een voetbalclub wordt voor het leven gemaakt en is sterker dan welke band ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.