De toekomst van het Nederlands voetbal

‘Pas wanneer er wordt geloot voor de volgende versie van het Europees kampioenschap krijgt Oranje weer enig uitzicht op serieus interlandvoetbal. Dan zal menige betweter weer publiekelijk verkondigen dat we alle kans hebben op kwalificatie want dit voetballand vertoeft nog gaarne in het verleden. De realiteit is echter dat het steeds meer moeite zal gaan kosten om weer aansluiting te vinden met de Europese top. De vicieuze cirkel, waarin het Nederlandse topvoetbal zich momenteel bevindt, beweegt zich in neerwaartse richting.

Steeds minder gewichtige interlands en steeds minder zware Europa Cup-wedstrijden voor onze clubs. Onze bescheiden klassering op de Europese ladder heeft al geleid tot een langdurige verbanning van slechts twee vertegenwoordigers in het UEFA-cup-toernooi. Het gevaar voor vervreemding van de rest van Europa is dus levensgroot aanwezig.’

Deze tekst is afkomstig uit het dubbeldikke VI-kerstnummer van 1985. Hij kwam mij toevallig onder ogen, omdat ik dit nummer had aangeschaft voor mijn Wim Suurbier-verzameling. In het voorwoord sprak de toenmalig hoofdredacteur Cees van Cuilenborg deze droeve woorden.

Oranje had plaatsing voor het WK van 1986 misgelopen. De voetbalwereld was in rouw. Men was het erover eens dat het waarschijnlijk nooit meer goed zou komen. De talenten Rijkaard, Gullit en Van Basten gaven Van Cuilenborg nog enige hoop, maar hij moest nog maar zien of zij het ook op een hoger niveau waar konden maken. Door de daling op de UEFA-ranking was het Nederlands clubvoetbal ten dode opgeschreven.

De overeenkomsten met de huidige situatie zijn treffend. Het is hoopgevend te weten hoe het sinds 1985 verder is gegaan. Zowel het Nederlands elftal als het clubvoetbal kwam er meer dan bovenop. In 1988 werd het EK gewonnen door een generatie topspelers van wie men de status een paar jaar eerder niet had kunnen bevroeden. PSV won dat jaar de Europa Cup I en ook Ajax liet zich niet onbetuigd in de hieropvolgende periode.

De heersende somberte van begin jaren 80 is teruggekeerd in de voetballerij. De vrije val van ons clubvoetbal leek gestuit, maar de gifbeker blijkt nog niet leeg te zijn. Dit jaar vertegenwoordigen alleen Feyenoord en Vitesse ons in Europa en zij doen dit vooralsnog zonder succes. Nu is Nederland dus ook uitgeschakeld voor het WK.

Wat zegt ons dit alles over de toekomst? Weinig tot niets. De geschiedenis kan zich, zoals zo vaak, herhalen, maar evenzogoed zou het Nederlandse voetbal begonnen kunnen zijn aan een decennialange periode van ellende. Zeker is dat Nederland niet naar het komende WK gaat, maar de verdere toekomst is ongewis. We zullen ons vast moeten klampen aan de wetenschap dat de wereld er over een paar jaar totaal anders uit kan zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.