De penalty in twee tijden en de anticonceptiepil

De uitspraak “elk nadeel heb z’n voordeel” is niet van Johan Cruijff, maar van Willem van Hanegem. Dit vertelde laatstgenoemde gisteravond bij de presentatie van zijn biografie. Een fan maakte Willem attent op een krantenartikel uit 1970 waarin hij de uitspraak deed voordat deze van Cruijff bekend was. De NOS reconstrueerde de zaak en vond het artikel terug. Hierin zegt Van Hanegem: Er is ons altijd voorgehouden dat je uit een nadeel een voordeel moet halen. Hierop suggereert de NOS dat het mogelijk Cruijff was die hem dit voorhield. Zo heeft Van Hanegem de publiciteit voor zijn boek te pakken en blijft de legende van Cruijff in stand. Iedereen blij.

Een andere kwestie is niet meer met de mantel der liefde te bedekken: de één-twee-penalty van Cruijff en Olsen in 1982. Rik Coppens deed het al in 1957, 25 jaar voor Cruijff, in een WK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland, met André ‘Popeye’ Piters in de rol van Olsen. Hiervan is beeldmateriaal als keihard bewijs.

De Belgen, toch bescheiden van aard, zijn altijd naar erkenning blijven zoeken. De ‘penalty in twee tijden’ kwam terecht op een longlist tijdens een verkiezing van de beste Belgische uitvinding aller tijden. Het is enkel te wijten aan de immense hoeveelheid geweldige Belgische uitvindingen dat Coppens de verkiezing niet won. Hij had concurrentie van Fristi, de praline en de saxofoon. Uiteindelijk won de anticonceptiepil.

De Noord-Ieren zijn op hun beurt verongelijkt door de claim van Coppens. Een maand eerder legde Danny Blanchflower, in dezelfde kwalificatiereeks, al een penalty breed op Jimmy McIllroy. Die schoot de bal er vervolgens direct in en speelde hem niet terug op Blanchflower. De Noord-Ieren plaatsten zich in tegenstelling tot de Belgen dan weer wel voor het WK van 1958.

Om een eventuele volgende claim voor te zijn, beweren de Noord-Ieren alvast dat het idee voor deze penalty kwam van de bondscoach van dat moment, Peter Doherty. Hij zou het trucje al in 1945 gedaan hebben. Cruijff was toen nog niet eens geboren.

Mocht er nog enige geschiedkundige romantiek over zijn: ook het Belgische aandeel in de uitvinding van de pil wordt betwist. De oorspronkelijke uitvinding is door een Amerikaan gedaan, maar Belgen en Nederlanders hebben allebei stappen gezet in de verdere ontwikkeling.

Is het belangrijk wie de pil heeft ontdekt? Nee, natuurlijk niet. Laten we ons voordeel doen met zijn bestaan en ons goed beseffen dat het leven te kort is om ons druk te maken over de ontstaansgeschiedenis. Deze redenering kunnen we doortrekken naar de penalty in twee tijden. Laten we genieten van de vindingrijkheid van onze voetballers en het leven vieren in de tijd die ons gegeven is.

Een eerste aanleiding daarvoor dient zich direct aan: Jesper Olsen is vandaag jarig. Gefeliciteerd, Jesper! En bedankt voor de een-twee-penalty.

Een reactie op “De penalty in twee tijden en de anticonceptiepil

  1. Cruijff introduceerde de een-twee penalty in Nederland. Natuurlijk niet van zich zelf. Op die manier is een penalty nooit meer uitgevoerd op de Nedralndse profvelden…, terwijl het mij een sterk wapen lijkt. Misschien als geintje wel eens in het amateurvoetbal…..Een penalty voortkomend uit 1 vloeiende en snelle beweging en met name hard, links of rechts van de keeper, liefst een halve meter boven de grond is onhoudbaar.Maar daar heb je een ijzeren traptechniek voor nodig…..Mackaay bijvoorbeeld, v Hooijdonck!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.