De kanariegele trui van Gert Bals

Afgelopen week overleed Gert Bals. Hij zal vooral herinnerd worden als de eerste Nederlandse aanvoerder en keeper die een finale van de Europa Cup I speelde. Hij verloor met Ajax in 1969 van AC Milan, waarna hij vertrok voor Ajax de grote successen van de jaren 70 zou boeken.

Gert Bals, in zijn gele trui, schudt Gianni Rivera de hand voorafgaand aan de EC-finale in 1969

De overlijdensberichten tonen dat hij op meer manieren herinnerd zal worden. David Endt bracht in herinnering dat hij, zoals op bovenstaande foto, vaak keepte met één handschoen. Jaap Visser bewaart goede herinneringen aan zijn beige pet, maar ik zal hem bovenal herinneren om zijn stellingname in een eeuwenoude kwestie: wat is de beste outfit voor een keeper?

In deze discussie bestaan er twee stromingen. Van de eerste is Gert Bals de grondlegger. In een tijd dat iedere keeper nog in het zwart gekleed was, droeg hij kanariegeel (foto). Hierover zei hij in De trots van de wereld van Menno de Galan: Het aanvallende spel van Ajax bracht risico’s met zich mee. Het gebeurde nog wel eens dat een speler alleen op doel afkwam. In een oogopslag moest hij dan opkijken en richten. Ik dacht: Hij ziet een geel vlak, dat trekt aan. Hij schiet mijn richting op.

Jorge Campos zit duidelijk in het kamp van Bals

De bekendste tegenstander van deze opvatting is voetbalexpert Ton Ojers. In de tijden dat hij nog analist was bij RTV-NH betoogde hij meermaals dat het juist goed is als een keeper onopvallende kleding draagt. Het liefst grijs of de schutkleur groen. Als een aanvaller dan in een flits opkijkt, ziet hij niks en kan de keeper onverwachts opduiken.

De wetenschappers zijn het er nog altijd niet over eens. Het onderzoek richt zich vooral op penalty’s. Hierin komt rood naar voren als de beste kleur voor een keeper. Dit is echter niet specifiek voor keepers het geval. Het is al jaren bekend dat sporters in rode kleding vaker winnen dan in andere kleuren. Ook groen zou bij experimenten positief naar voren komen. Een verklaring hebben de wetenschappers hiervoor niet, maar de uitkomst is koren op de molen van het kamp-Ojers.

Wat in spelsituaties het beste werkt, is dus nog altijd onbekend. Keepers zullen hun afweging op gevoel of op esthetische gronden moeten maken. De foto van Bals in dienst van Vitesse (foto boven) toont aan dat ook Bals in zijn nadagen twijfelde. Door zijn expliciete stellingname blijf ik hem echter zien als de voorvechter van opvallende shirts. Ik sympathiseer met dit kamp en hoop dat veel keepers, al dan niet als eerbetoon aan Bals, voor het opvallende shirt blijven kiezen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.