Wesley Sneijder is de nieuwe Jan Mulder

Wesley Sneijder zit in de late herfst van zijn loopbaan. Een carrière als trainer zou een logische volgende stap zijn, maar de huidige generatie topvoetballers kan het zich ook permitteren om als clubeigenaar in de voetballerij betrokken te blijven. Hij heeft zijn oude amateurclub DSHC al gesteund en ook zong zijn naam rond bij de overname van Blackpool.

Wie Wesley al langer volgt zal echter weten dat hij ook ambities heeft op een ander vlak. Als kind wilde hij schrijver worden en in 2016 debuteerde hij als kinderboekenauteur. Bij drie blikken Unox kregen liefhebbers De strijd om de scoorsteen cadeau.

Dit boek nam, midden in de zwartepietendiscussie, een prettig luchtige toon aan in het verhitte debat. Over kleur werd niet gerept. De liefde voor voetbal bond de Pieten en winst of verlies was ondergeschikt aan het plezier in het spel. Als vanzelfsprekend hadden de Pieten in meer of mindere mate roetvegen en hadden ze hieronder alle mogelijke huidskleuren.

Vorige week zat Wesley op Valentijnsdag niet met Yolanthe in een romantisch restaurant, maar volgde hij via de livestream de gemeenteraadsvergadering van Amsterdam. Aangenomen mag worden dat hij dit vaker doet. Hij genoot van het debat, maar ergerde zich aan Sylvana Simons, die het alleen maar heeft over kleur.

Hierop postte hij direct een video op Instagram, het hedendaagse equivalent van een column in een landelijke krant. Hij sprak zich onomwonden uit.

Ik heb Sylvana Simons zo klein zien worden! Verbaal niet sterk genoeg, het alleen maar hebbend over kleur en kleur. Kleur doet mij niets. We zijn één. Eén en alleen. Oke? Maar mevrouw Sylvana Simons heeft het geprobeerd als presentatrice, als actrice, als weet ik veel (als zangeres, GR). (…) Wat wil je nu, Sylvana Simons? Naar de maan? Doe het dan! En blijf er gelijk.

Wesley toont aan dat hij van meer verstand heeft dan van voetbal. Het is jammer dat zijn verhaal gretig wordt geadopteerd door het racistische anti-Sylvana kamp van onder meer De Telegraaf. Hij had zich hier bewuster van moeten zijn, maar Wesley kennende zal hij zich mee hebben laten slepen door zijn emotie, door zijn oprechte gedrevenheid in zijn strijd tegen racisme. Dit verklaart ook dat dat hij gemist heeft dat Simons geen deel meer uitmaakt van de partij DENK. Mogelijk vergat hij dit bewust even om een goede woordspeling te maken: “Je zit toch bij DENK? Denk dan ook eens na.”

We zullen het laatste nog niet gehoord hebben van Sneijder als opiniemaker. Ik voorspel dat hij na zijn voetbalcarrière niet alleen voetbal zal analyseren, maar zich ook zal laten gelden als columnist, schrijver en opiniemaker. Hij is daarmee een logische opvolger van Jan Mulder, ooit een eenvoudige midvoor, later een pionier in het tafelheerschap en een literaire alleskunner.

Het kan ook goed zijn dat ik ernaast zit, zoals ik ook wedstrijden waarin Sneijder meespeelt zelden goed voorspel en me laat meeslepen door mijn adoratie voor de voetballer die hij ooit was. Niet uit te sluiten valt dat hij, net als het gros van de oud-voetballers, een ordinaire schnabbelaar en oppervlakkige analyticus wordt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.