Tactische kwestie verdeelt taalkundige wereld

De taaladviesdienst van het genootschap Onze Taal is een autoriteit op het gebied van taal. Nog nooit heb ik de medewerkers van deze dienst op een fout kunnen betrappen, maar nu zie ik me toch genoodzaakt ze tegen te spreken. Het gaat om een advies in het juninummer van het tijdschrift Onze taal. Er wordt een spellingkwestie aangeroerd op het raakvlak van spelling en voetbal. Dit zijn toevallig twee van de drie gebieden waarop ik een grote deskundigheid heb. Vanzelfsprekend is de vaderlandse showbusiness het derde.

onze-taalHet advies is hieronder in zijn geheel te lezen. Kort gezegd komt het er op neer dat linker en rechter los geschreven moeten worden als ze voorafgaan aan een woord dat zich op het moment van spreken ‘toevallig’  links of rechts bevindt.  Ze worden aan het volgende woord vast geschreven worden als het links-zijn of rechts-zijn een vaste eigenschap is, zoals in linkerarm en rechtervoet. In deze laatste categorie worden ook de woorden linker- en rechterspits als voorbeeld genoemd.

Historisch gezien is het goed te begrijpen dat deze twee delen aan elkaar zijn gegroeid. In de jaren 50 speelde iedereen in eenzelfde formatie en kon een verdediger zijn directe tegenstander van de dag herkennen aan diens rugnummer. Toen een slimme coach zijn spelers eens “verkeerde” rugnummers liet dragen, werd dit door de tegenstander als onsportief ervaren.

Ook in het Nederlandse totaalvoetbal uit de jaren 70, waarin spelers veelvuldig van positie wisselden, bleef de linksbuiten op links en de rechtsbuiten op rechts. Dat is tegenwoordig al lang niet meer zo. Teams die met drie spitsen spelen hebben vaak één centrumspits en twee buitenspelers die doorgaans graag en veelvuldig van flank wisselen.

Ook bij teams die met twee, één of zelfs nul spitsen spelen worden de verschillende aanvallende posities telkens door verschillende spelers ingevuld. ‘Links’ of ‘rechts’ is dus nog maar van heel weinig spitsen een vaste eigenschap. Hier zien we dus hoe de ontwikkeling van de voetbaltactiek zorgt voor een wijziging in de spelling van woorden. Linker en rechter spits zullen voortaan los van elkaar geschreven moeten worden.

Onze Taal

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.