Mart Lieder worstelt en komt boven

Aanvankelijk leek het levenspad van Mart Lieder er een als zovele. Hij brak niet door bij Vitesse, maar kon als prof onderin de Eredivisie aardig leven van het voetbal. Misschien had hij in zijn jeugd nog gedroomd van Real Madrid, maar welbeschouwd ontbrak het hem aan niks. Hij had van zijn hobby zijn beroep gemaakt en had een leuke vriendin, Estavana Polman. Zij handbalde in Denemarken, maar als het even kon zochten de twee elkaar op. Mart was, kortom, gelukkig.

Rafaël en Estavana

Alles veranderde echter toen Estavana als handbalster doorbrak. Met het Nederlands team werd ze in 2015 tweede op het WK, net in een periode dat het volk niet verwend werd door het nationaal voetbal. Opportunistisch als het volk is, werden de handbalsters omarmd. Estavana was een van de sterspelers. Omdat ze ook nog een leuk koppie had, was ze duidelijk te groot geworden voor de spits van FC Dordrecht.

Mart zag het aankomen, maar de klap was er niet minder om. Hij raakte geen pepernoot meer en FC Dordrecht degradeerde. De situatie was onhoudbaar geworden. Toen hij in de bladen de geruchten over Estavana en Rafaël van der Vaart las, wist hij genoeg. Ergens was het ook een opluchting.

Gedesoriënteerd vervolgde Mart zijn weg. Hij vond onderdak bij FC Aarau, in de Challenge League, het tweede niveau in Zwitserland waarin ook het Liechtensteinse FC Vaduz uitkomt. Aarau is geen Madrid, maar wel een geschikte stad om jezelf weer terug te vinden.

Mart speelde zijn wedstrijdjes, maar dacht bovenal na. Hij kwam erachter dat hij zijn oude leven terug wilde. Hij was te jong om te verpieteren in Zwitserland. Daarom tekende hij in 2016 bij het ambitieuze FC Eindhoven. In zijn tweede seizoen scoorde hij er 30 keer en werd hij topscorer van de competitie.

Tess Wester

Mart heeft niet alleen in zijn carrière de weg omhoog weer ingezet, ook in de liefde zit hij weer op het goede spoor. Vanuit zijn oude netwerk ontmoette hij Tess Wester, de doelvrouw van het nationale handbalteam. Goed om te vermelden is dat de keeper in het handbal niet, zoals in het voetbal, een buitenbeentje is, maar een van de belangrijkste spelers. Tess is dan ook een steunpilaar in hetzelfde Oranje waarin Estavana schittert.

Mart had de nieuwe clubs voor het uitkiezen. Inmiddels wist hij wat werkelijk belangrijk is in het leven. Hij koos niet voor de onderkant van de Eredivisie, maar voor zijn persoonlijk geluk. Hij speelt zijn wedstrijden nu voor het Deense SønderjyskE, waardoor hij dichtbij zijn grote liefde kan zijn, die net als Estavana handbalt in Denemarken.

Mart Lieder is een inspiratie voor ons allen. Soms zit het tegen, maar door hard te werken kun je je leven weer in eigen hand nemen. Hierbij is het soms verstandig om een stap achteruit te zetten om er daarna twee vooruit te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.