Het drama van John Andrés Neeskens i Ramírez

Mei 2010. De 16-jarige John Ramirez meldt zich bij de jeugdopleiding van Real Madrid. Hij is afkomstig van de kleine club FC Damm in Catalonië en heeft een tweejarig contract aangeboden gekregen. Wanneer Guardiola, dan trainer van Barcelona, hiervan hoort, stuurt hij zijn assistent Tito Vilanova naar Madrid om Ramirez over te halen voor Barcelona te tekenen. Vilanova slaagt niet in zijn missie en Ramirez tekent voor Real.

Twee jaar later speelt Ramirez bij UE Sant Andreu in de Segunda Division. Hoe kan het zijn dat de twee grootmachten twee jaar eerder nog om hem vochten? Het antwoord is simpel. De jongen heet Neeskens van zijn achternaam en is de zoon van Johan. Barcelona zag het niet zitten dat de legendarische naam Neeskens op het witte shirt van Real Madrid prijkte. Om geen stennis te schoppen gebruikte John Andrés Neeskens i Ramírez de naam van zijn moeder. Hierbij had hij buiten de Spaanse boulevardpers gerekend, die, door het onthullen van de familieband, het gevecht om de handtekening ontketende. Real had simpelweg slecht gescout of wilde Barcelona een publicitaire hak zetten.

Wanneer Johan Neeskens over de kwestie leest, voelt hij zich genoodzaakt een bericht naar buiten te brengen dat John zijn zoon niet is. De zaak wordt niet opgehelderd. Zelfs over de vraag of Neeskens de eerste achternaam of de derde voornaam is van John bestaat geen zekerheid. Het blijft het woord van Johan tegen dat van John en zijn moeder.

Dat wil niet zeggen dat John niks meer met zijn vader te maken wil hebben. Hij blijft diens naam vol trots dragen. Vorige week werd bekend dat hij voor Miami FC tekende en ook daar zal hij de naam Neeskens op zijn rug dragen. Eerder kwam John in de VS uit voor Colorado Rapids, LA Galaxy en New York Cosmos. Inderdaad, bij die laatste club maakte ook Johan furore. Alle clubs meldden op hun site dat ze de zoon van de legendarische voetballer hadden gecontracteerd.

Is John een opportunist die de achternaam gebruikt die hem het best uitkomt? Of weigert hij de naam van zijn vader op te geven, ook al wil die niks met hem te maken hebben? Het blijft gissen en het laatste woord zal ongetwijfeld nog niet gezegd zijn over deze kwestie.

John dient overigens niet verward worden met Armand Georges Neeskens, de oud-prof van onder meer Telstar en de erkende zoon van Neeskens, en Neeskens Kebano, de Congolees-Franse voetballer die simpelweg Neeskens als voornaam kreeg omdat zijn vader een bewonderaar was van Johan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.