De wereldreis van de Deense piccolo (deel 6)

Het lijkt een leven lang gelegen dat Frank Randorf Bob Kap ontmoette in de hotellobby, maar het zijn slechts enkele weken. Frank had Bob verteld dat hij verdediger was en het zal daarmee te maken hebben dat hij nu opgesteld staat als rechtsback in de eerste officiële wedstrijd van de Dallas Tornado in de geschiedenis. Tegenstander is Cordoba, op dat moment een middenmoter in de Primera Division.

Voor Randorf is het de eerste echte wedstrijd in zijn leven, met een scheidsrechter, lijnen, doelen en kicksen. Waar zijn meeste ploeggenoten hun eerste wedstrijd waarschijnlijk al meer dan tien jaar geleden speelden met een paar ouders langs de lijn, zijn 15.000 Spanjaarden getuige van de eerste wedstrijd van Frank Randorf. Ze zien hoe de thuisploeg zonder al te veel moeite met 4-0 wint. Het valt Randorf nog mee. De spelers van Cordoba lijken van een andere planeet te komen. Heel veel sneller dan Randorf waren ze niet, maar het leek of ze al tien meter voorbij hem waren als ze de bal hadden aangenomen.

Ook zijn teamgenoten bleken een paar versnellingen op te kunnen schakelen. Bij de trainingen in het park in Madrid was hem wel duidelijk dat ze iets beter waren dan hij, maar het verschil leek hem overbrugbaar in de komende maanden. Buiten het veld om zijn het bleue jongens, maar in het veld tonen ze zich weerbaar. Sterke mannen die weten hoe het spel gespeeld wordt. Ze zijn niet bang, gaan duels aan en maken goede loopacties. Het zijn, kortom, echte voetballers. Frank is dat niet en duidelijk is ook wel dat hij dat niet zal kunnen worden. Iedereen heeft het gezien en wanneer Frank het veld afloopt, houdt hij er al rekening mee dat zijn avontuur hier ophoudt. Hij is teleurgesteld, maar telt zijn zegeningen. Hij heeft Madrid en Cordoba gezien en een mooi verhaal voor thuis.

Kap is, gezien de omstandigheden, niet ontevreden over zijn team. In zijn aantekeningen merkt hij op dat Cordoba Real Madrid meer dan eens verslagen heeft en dat hij het magere verlies als een klein succes beschouwt. Achter de naam van zijn rechtsback noteert hij “mediocre”, maar dat is eufemistisch uitgedrukt. Het was voor iedereen duidelijk dat Randorf het team moet verlaten. Die avond roept hij Frank bij zich. Die weet hoe laat het is, maar Kap blijkt een andere boodschap te hebben. Frank heeft de afgelopen weken bewezen dat hij, behalve paardrijder en stuntman, ook een verdienstelijk masseur is. De coach besluit hem als ‘team doctor’ mee te nemen op reis. Een masseur zal het team kunnen gebruiken bij de loodzware reis die was uitgestippeld voor de onervaren ploeg. Bovendien kan Kap ook wel wat praktische hulp gebruiken, want hij is niet alleen coach, hij organiseert ook de gehele reis.

Zou het kunnen dat Kap ook gecharmeerd is van de bluf van Frank? Zoals hij zelf zijn voetbalverleden aandikte op het kantoor van Lamar Hunt, deed Frank dat in de hotellobby in Kopenhagen.

Overweg, Suurbier, Knobel en Van Hanegem in 1975

In de eerste weken was de selectie nog niet op orde. Sommige spelers vertrokken op initiatief van Kap, andere kozen er zelf voor te vertrekken. Er kwamen andere spelers voor in de plaats, onder meer een Amerikaan, van wie ieder team in de competitie geacht werd er een te hebben. Een van de vertrekkende spelers was Niels Overweg. Over de reden van zijn vertrek bestaan verschillende lezingen. Fons Stoffels schrijft in zijn boek over de wereldtour dat Overweg vertrok omdat hij de trainingen niet professioneel genoeg vond.

In de biografie van Lamar Hunt staat een ander verhaal. Overweg zou, samen met twee andere Nederlandse spelers, in zijn cowboyhoed geplast hebben om de inhoud hiervan vervolgens vanaf een balkon over Kap heen te gooien, die net genoot van een ouderwetse Amerikaanse steak. Overweg liep de volgende dag tegen de lamp toen Kap alle hoeden inspecteerde. Welke lezing ook waar is, de carrière van Overweg zou spoedig daarna een loop nemen. Hij werd een van de betere spelers van FC Twente en zou in 1975 zelfs het Nederlands elftal halen, waar hij speelde met onder meer Wim van Hanegem, Ruud Krol en Wim Jansen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.