De wereldreis van de Deense piccolo (deel 2)

“Pas toen ik voor het eerst met een professionele stuntman werkte, ontdekte ik hoe weinig ik kon.”

Dit zei Frank Randorf achteraf over zijn verblijf in Rome. In 1964 verbleef hij enige maanden in de eeuwige stad om er zijn geluk als stuntman te beproeven. In Cinecittà, het door Mussolini opgerichte studiocomplex, waren een paar jaar eerder de fameuze paardenracescènes van Ben Hur opgenomen. Toen Randorf er verbleef, rolden de spaghettiwesterns er van de lopende band. Op een paardenleven werd hierbij niet gekeken en ook de arbeidsvoorwaarden voor stuntmannen waren niet optimaal. Af en toe brak er een een arm of een been, maar er stonden tien stuntmannen in de rij om de klus over te nemen.

Frank had het naar zijn zin in Rome en naar eigen zeggen had hij enige klussen als stuntman, maar de concurrentie was moordend. Vanuit Amerika en heel Europa waren ervaren stuntmannen naar Rome gekomen. Frank ontmoette scenarioschrijvers en regisseurs in de stad, maar ook jonge vrouwen van over de hele wereld die het probeerden te maken als actrice.

Helaas was na enkele maanden het geld van Randorf op en koos hij eieren voor zijn geld. Hij keerde terug naar Denemarken. Hij besefte dat hij, hoeveel les hij ook zou krijgen van de circusartiesten, nooit het niveau zou bereiken om in spaghettiwesterns te spelen. Zelfs de beste stuntmannen moesten in Rome strijden om klussen. Het was nooit zijn droom om stuntman te worden, maar zijn talent om van paarden te vallen leek het toegangsticket voor een avontuurlijk bestaan.

Het was beter terug te keren en een nieuwe weg in te slaan dan te blijven trekken aan een dood paard. Spijt had hij niet en zelfs de teleurstelling voelde hij niet heel diep. Hij is nog altijd jong en wanneer hij landt in Kopenhagen, heeft hij opnieuw het gevoel dat de wereld aan zijn voeten ligt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.