De wereldreis van de Deense piccolo (deel 1)

De lucht boven de bossen van Jutland is grijs. De grote open plekken zijn bedekt met sneeuw. De rust die er normaal heerst wordt vandaag verstoord door de opnamen van een massascène in de historische film Gøngehøvdingen. Frank Randorf, 19 jaar oud, kijkt toe. Hij kent het eentonige landschap goed, maar weet weinig van de Deens-Zweedse oorlog in de zeventiende eeuw en het schouwspel voor hem zal daar weinig verandering in brengen. Tientallen paarden en nog meer acteurs beelden voor zijn ogen een strijd uit waarin acteurs, van wie niet duidelijk is of ze Zweden of Denen spelen, houterig op een paard rijden.

Als scholier verbleef Randorf een jaar op een ranch in de Verenigde Staten. Terug in Denemarken ging hij aan de slag bij een manege en nu begeleidt hij de paarden op de filmset. Vanochtend heeft Frank de acteurs de basisbeginselen van het paardrijden geleerd, maar ze lijken er weinig van opgestoken te hebben. Ze worden geraakt door een zwaard en pas seconden later liggen ze op de grond, nadat ze meer van het paard zijn gestapt dan eraf zijn gevallen. Ook de regisseur ziet het tafereel met lede ogen aan. Er zijn tientallen paarden en honderden mensen op de been om deze scène te draaien en vooralsnog lijkt het nergens op.

Frank is niet brutaal, maar ziet simpelweg dat hij het beter kan. Het is dan ook geen onbescheidenheid die hem doet besluiten aan de opnameleider voor te stellen mee te doen aan de scène. Waarom zou een acteur van een paard vallen als er iemand anders aanwezig is die het beter kan? Hij doet zijn voorstel op het juiste moment. Het is Annelise Hovmand zelf, regisseur en producent van de film, die besluit om de opnamen te draaien met Randorf als stuntman. Hij krijgt een kostuum aan en binnen één take staat zijn eerste scène erop. Die middag sterft hij in totaal zestien keer door een val van een paard in evenzoveel kostuums.

Vanaf die dag is Frank Randorf stuntman van beroep.

Niet snel daarna volgen er meer klussen. Op initiatief van het productiebedrijf krijgt hij les van de gebroeders Miehe, twee circusartiesten die vooral bekend zijn als clowns. Na werktijd in de manege haalt hij soms de sterkste paarden van stal om te oefenen met vallen. Hij speelt in de “Dronningens Vagtmester”, de film die zal uitgroeien tot een Scandinavische klassieker. In deze film valt hij maar liefst in 23 gedaanten van een paard. Nog trotser is hij op zijn verschijning in de Frede-serie, de Deense variatie op James Bond. Misschien geen cinematografisch hoogstandje, maar voor stuntmannen wel de nationale top.

Als er iemand in Denemarken voor camera van een paard moet vallen is hij de man, maar de Deense filmwereld is klein. Leven kan hij niet van zijn bestaan als stuntman. Frank is nog maar 21, maar beseft dat hij Denemarken moet verlaten als hij verder wil komen als stuntman. Hij pakt zijn spullen en koopt een enkele reis Rome.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.