Sonck en Cavens in de eerste provinciale

In november 2012 bezocht ik samen met mijn toenmalige collega Hans Aap jr. de wedstrijd Koninlijke Beerschot Antwerpen Club tegen Waasland-Beveren. Het was een mooie avond in het Antwerpse Olympisch stadion. De geur van bier, tartaresaus en cervela’s in een sfeer van verval en vergane glorie. Aan het eind van het seizoen viel het doek voor de Antwerpse club, wat achteraf de sfeer nog melancholischer maakt.

De wedstrijd zelf was een spektakelstuk. Hekkensluiter Waasland-Beveren won met 1-2 en duwde Beerschot dieper de zorgen in. Bij de winnaars speelden Jurgen Cavens en Wesley Sonck in de spits. Cavens speelde in Nederland voor FC Twente en Sonck kennen we natuurlijk vooral van zijn weinig succesvolle periode bij Ajax.

Voor de Beerschot-supporters was het echter bovenal een weerzien met hun eigen helden. Sonck en Cavens maakten in hun beste dagen hun goals in ’t Kiel. En dat waren de supporters niet vergeten. Beide oud-internationals, inmiddels een stuk in de 30, werden toegejuicht, zelfs nadat Cavens tegen zijn oude ploeg had gescoord.

Nu, ruim een jaar later, is er veel veranderd. Beerschot is als gezegd failliet, maar ook Cavens en Sonck zijn niet meer op het hoogste niveau actief. Sterker nog, deze week werd bekend dat de twee spitsen hun carrière voortzetten in de ‘eerste provinciale’, het vijfde niveau in België.

Sonck heeft zich verbonden aan Eendracht Appelterre, een ploeg uit Ninove die uitkomt in het district Oost-Vlaanderen. Samen met zijn broer Kevin moet Wesley ervoor zorgen dat Appelterre niet degradeert naar de tweede provinciale. Volgens trainer Patrick Asselman komt Wesley in het door hem gehanteerde systeem niet tot zijn recht als spits. Desalniettemin ziet hij de oud-Ajacied en 55-voudig international als een versterking voor Appelterre.

Bij Cavens is het verhaal nog mooier. Hij keert terug op het oude nest in Antwerpen. Inmiddels is de club gefuseerd, omgedoopt in Beerschot-Wilrijk en komt het elftal dus uit in de eerste provinciale, district Antwerpen. De tegenstanders heten niet meer Anderlecht of Club Brugge, maar Mariekerke of Verbroedering Arendonk.

Beerschot voert de lijst fier aan met een straatlengte voorsprong op nummer twee, FC De Kempen. De thuiswedstrijden worden nog altijd gespeeld in het sfeervolle Olympisch stadion. Zonder twijfel zal Cavens ook nu weer hartstochtelijk worden toegejuicht, net als op die gedenkwaardige avond in 2012.

Vak T

Een reactie op “Sonck en Cavens in de eerste provinciale

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.