Glenn Roddle genoemd in Third Party Ownership-schandaal

Wat moet een journalist doen wanneer hij zelf onderdeel uitmaakt van een misstand? Ik zag mij voor deze vraag gesteld en wist dat er maar één antwoord mogelijk is: volledige openheid van zaken geven.

Bezoekers van FC Boulevard weten dat de site geheel vrij is van reclame en dat bezoekers evenmin hoeven te betalen voor de content. Hoe is dan toch mogelijk dat de redactie er telkens weer in slaagt stukken te schrijven waaraan gedegen onderzoek ten grondslag ligt? Het antwoord is simpel: ik ben een man in bonis. Mijn fortuin heb ik elders vergaard en FC Boulevard is een hobbyproject.

Dat betekent niet dat er geen zorgen meer zijn. De rente staat laag, maar de vermogensrendementsheffing is onverminderd hoog. Ik ben dan ook altijd op zoek naar wegen om mijn geld goed te laten renderen en, niet onbelangrijk in deze zaak, ik ben ook maar een mens. Toen ik de prospectus voor de obligatielening van FC Volendam ontving, liet ik me dan ook verleiden door de voorgespiegelde rendementen.

Er is best wat aan te merken op Volendammers, maar met hun zakelijke instinct is niks mis. Bij de obligatielening hing het rendement af van de transferinkomsten van de club. Ik kreeg dollartekens in mijn ogen bij de genoemde transfervoorbeelden en waande me een Championship manager. Zonder er nog eens goed over na te denken en te overleggen met mijn accountant stak ik een deel van mijn vermogen in het fonds.

Ik had beter moeten weten. Als journalist moet ik onafhankelijk blijven. Wat was er gebeurd als Kevin van Kippersluis een relatie zou krijgen waarover mijn lezers geïnformeerd moesten worden? In zo’n geval zou ik mezelf, bewust of onbewust, toch de vraag stellen of zijn marktwaarde niet zou dalen na publicatie van mijn stuk. Dit is onacceptabel in de journalistiek en strookt niet met de beginselen van FC Boulevard.

De FIFA was gelukkig attenter. Nadat de KNVB groen licht had gegeven voor de constructie, tikte de wereldvoetbalbond FC Volendam op de vingers. Third Party Ownership is in de breedste zin van het woord verboden. Met de obligatielening was ik indirect eigenaar, of op zijn minst belanghebbende, van de transferrechten van de selectie van FC Volendam en waren allerhande belangen verstrengeld.

Ik heb geleerd van deze misstap en hoop dat de lezers hun vertrouwen in de berichtgeving van FC Boulevard niet verliezen. FC Volendam kan rekenen op dezelfde kritische, maar faire blik als alle andere betaaldvoetbalorganisaties van Nederland. De obligatielening is omgezet naar een lening met een vast rendement, zodat FC Boulevard voorlopig gratis en vrij van reclame kan blijven.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.