De winter is in aantocht en dat betekent dat het tijd is om onze huizen klaar te maken voor de kou. Veel mensen denken dat dit alleen betekent dat ze hun thermostaat wat lager zetten, maar er zijn eigenlijk tal van manieren waarop je energie kunt besparen in de winter. In dit artikel geven we je 4 tips die je meteen kunt toepassen.

Inleiding

De winter is in aantocht en dat betekent dat het weer tijd is om je huis klaar te maken voor de kou. Een van de beste manieren om geld te besparen in de winter is door energie te besparen. Hier zijn 4 tips die je helpen om energie te besparen in je huis:

1. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Goede isolatie voorkomt dat warmte ontsnapt uit je huis en maakt het makkelijker om je huis warm te houden.

2. Gebruik timers voor elektrische apparaten zoals verwarming, koelkast en wasmachine/droger. Timers helpen ervoor te zorgen dat apparaten niet langer dan nodig worden gebruikt, waardoor je energie verspilt.

3. Pas de temperatuur van je thermostaat aan als je thuis bent of weg bent. Een paar graden minder kan een significante impact hebben op hoelang apparaten moeten draaien om het huis warm of koel te houden, wat weer energie bespaart.

4. Gebruik zonnepanelen of een windmolen om groene energie op te wekken. Zonnepanelen en windmolens helpen je de CO2-uitstoot van je huis te verminderen en je energierekening te verlagen.

Tip 1: Isolatie

In de winter is het belangrijk om je huis goed te isoleren. Hierdoor blijft de warmte binnen en hoef je minder stookkosten te maken. Er zijn verschillende manieren om je huis te isoleren. Je kunt bijvoorbeeld isolatieplaten aanbrengen in je muren of vloer, of dubbel glas in je ramen laten zetten. Isolatie is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee!

Tip 2: Verwarming

Wanneer je verwarming aan hebt, zet dan de thermostaat niet hoger dan 19 graden. Dit is voldoende om het comfortabel te maken in huis en je bespaart zo op je gasrekening.

Tip 3: open haard of kachel

Als je kiest voor een kachel, zorg er dan voor dat deze goed geïsoleerd is. Een open haard is niet zo efficiënt, omdat veel warmte verloren gaat door de schoorsteen. Kies dus liever voor een closed-combustionstove of een pelletkachel.

Tip 4: Bespaar op elektriciteit

Het is niet alleen in de winter belangrijk om energie te besparen, maar het kan ook helpen om je energiekosten te verlagen. Hier zijn 4 tips die je kunt toepassen om op elektriciteit te besparen:

1. Zorg ervoor dat je huis goed geïsoleerd is. Goede isolatie voorkomt warmteverlies en helpt je huis sneller opwarmen, waardoor je minder elektriciteit hoeft te gebruiken.

2. Gebruik slimme thermostaten of thermostatische kranen om de temperatuur in je huis automatisch aan te passen. Dit kan ervoor zorgen dat je tot 10% op je energierekening bespaart.

3. Kies voor lichtgroene of LED-lampen in plaats van traditionele gloeilampen. LED-lampen gebruiken ongeveer 80% minder energie dan gloeilampen en gaan tot wel 50 keer langer mee!

4. Maak gebruik van natuurlijke bronnen van warmte, zoals de zonnestralen. Zet gordijnen of jaloezieën open tijdens de dag om de warmte van de zon binnen te laten en sluit ze ‘s nachts weer om de warmte binnen te houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *