Wanneer je een woning koopt of verhuurt, krijg je te maken met verschillende soorten energielabels. In dit artikel wordt uitgelegd wat deze labels betekenen en of ze invloed hebben op de prijs van de woning.

Wat is een energielabel?

Een energielabel geeft de Energieprestatiecoefficient (EPC) van een woning weer. Dit is een indicatie voor het energetische vermogen van een woning. Het label bevat ook informatie over de hoeveelheid energie die een woning per jaar nodig heeft om te functioneren. Dit alles wordt uitgedrukt in CO₂-uitstoot.

Hoe wordt het berekend?

Het energielabel is een classificatie die aangeeft hoe energiezuinig een woning is. Het label wordt berekend door het Energieprestatiecertificaat (EPC) te vergelijken met de gemiddelde waarde van andere woningen in Nederland. De classificatie varieert van A (zeer zuinig) tot G (niet zuinig).

Wat zijn de verschillende categorieën?

De Energielabel voor woningen is ingedeeld in zeven verschillende categorieën, van A (zuinig) tot en met G ( slecht). Het label geeft de potentiële energiebesparing weer die bereikt kan worden door te investeren in energiezuinige maatregelen. Dit kan de aankoop of verhuurprijs van een woning verhogen.

Hoeveel kan ik besparen met een goed energielabel?

Als je een woning met een hoog energielabel koopt, kan dat leiden tot forse besparingen op je energierekening. Een gemiddelde woning kost ongeveer €1.500 per jaar aan gas en elektriciteit. Een woning met het label A kost ongeveer €700 per jaar, dus je bespaart maar liefst €800 per jaar. Dat is niet niks!
Hoe koop ik een goed energielabel?

Een goed energielabel is niet moeilijk te vinden. Je kunt het energielabel van een woning opvragen bij de verkopende makelaar. Als je zelf een huis gaat bouwen, kun je contact opnemen met een erkende Energieprestatie Adviseur (EPA). Zij kunnen je helpen bij het ontwerpen van een huis met een hoog energielabel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *